Надал едва оцеля в бомбардировката (видео)



18-03-2011 07:12 | Николай Драгиев

Рафаел Надал оцеля в тежък двубой срещу 208-сантиметровия световен рекордьор за най-мощен сервис Иво Карлович. Лидерът в ранглистата се наложи след 5:7, 6:1, 7:6(7) в четвъртфиналите на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Така испанецът ще спори в полуфиналите с друг двуметров гигант - Хуан Мартин дел Потро.

 

За четвърти мач с Карлович Надал отново загуби сет, но успя да преодолее пасива. Особено драматичен в двубоя продължил 2 часа и 23 минути, бе решителният тайбрек, в който 239-ият в ранглистата Карлович бе само на две точки да хвърли бомбата.

 

В типичния си биткаджийски дух Надал спаси няколко чутовни сервиса на Карлович и се наложи с 9:7 точки за кеф на публиката. Самият той също прие много емоционално успеха и се радваше сякаш е спечелил турнир от "Големия Шлем".

 

В първия сет Карлович започна своя обстрел още от самото начало. Освен това той направи и няколко запомнящи се уинъра от форхенд. Чудото се случи при 5:5, когато Карлович проби на нула! След това той с доста мъка успя да затвори сета със 7:5, налагайки се да спасява първа точка за пробив в мача.

 

Втората част бе преобърната от едно решение на системата "Ястребово око". Карлович наглед бе изравнил геймовете за 1:1, когато Надал с пълна убеденост оспорва, спечели точка и оттам стигна до първия си пробив в мача, който отчая хърватина. Рафа постигна и втори и за малко не направи "геврек" на опонента - 6:1.

 

Двамата дадоха най-доброто от себе си в третия сет. Логично нямаше нито една точка за пробив до решителния тайбрек. В него Надал сервираше почти изцяло без първи сервис, но затова пък успяваше да разчете мощното сервиране на опонента. Надал се оттегли с преднина от 4:2 преди смяната на полетата. Неочаквано Карлович взе, че върна мини пробива за 5:5 след прецизна игра на мрежата. 

 

Надал не трепна и стигна до два мачбола при 6:5 и 7:6, които обаче бяха спасени от смелата игра на Доктор Иво. Абсолютната драма настъпи при 7:7. Тогава Надал постигна перфектен минаващ срещу Карлович на мрежата и имаше сервис, за да приключи мача. Той го стори от третия опит, а освен това бе подпомогнат от грешка на Карлович, който завърши със "скромните" 23 аса.

 

Така в полуфиналите ни очаква не по-малко любопитна битка с участието на Матадора. Той ще се изправи срещу един от най-трудните си опоненти. Това е Хуан Мартин дел Потро, който в последно време регистрира четири поредни полуфинала в САЩ. 

 

Двамата са играли седем пъти до момента и Рафа води с 4:3, но Дел Потро има три поредни победи. За последно те се срещнаха на US Open 2009. 

 

"Може би не съм готов за играчите от топ 10 и това се видя в мачовете ми срещу Вердаско и Родик. Ще опитам да победя, макар че срещу Рафа вероятно ще е същото. Пътят ми към върха определено ще бъде дълъг," коментира аржентинецът, който пропусна 2010 заради контузия. Двубоят между двамата ще бъде в събота.






Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини