Златният Мастърс на Ноле



20-08-2018 11:10 | Николай Драганов

След победата си с 6:4, 6:4 над Роджър Федерер на финала на "Мастърс" турнира в Синсинати тази година, Новак Джокович стана първият играч в 28-годишната история на надпреварите от тази категория в този им вид, който печели и деветте турнира в рамките на своята кариера.


Трофеят от Western & Southern Open беше последният, който липсваше във витрината на Ноле, след като още преди 5 години той спечели осмата си различна "Мастърс" титла - тази в Монте Карло. 


Сърбинът успя да триумфира в Синсинати от 12-тото си участие, което включва и пет загубени финала. Това е трофеят, спечелването на който е отнело не само най-много години, но и най-много опити на Ноле.


Елитните надпревари са оформени в този им вид през 1990 година, като от тогава насам са се провели 258 турнира. Нито един играч не беше успявал да спечели деветте им издания през годината - в Индиън Уелс, Маями, Монте Карло, Мадрид, Рим, Торонто/Монреал, Синсинати, Шанхай и Париж, за да оформи своя кариерен "Златен Мастърс". 


Досега. 


Първата си "Мастърс" титла Новак Джокович печели през 2007-ма година в Маями, когато като №10 в света (на същата позиция Ноле се намираше и по време на турнира в Синсинати тази година) побеждава изненадващия тогава финалист Гилермо Каняс от Аржентина, който тогава е №55. Преди това Ноле е победил на четвъртфиналите втория в света Рафаел Надал, а на полуфиналите - 12-тия тогава Анди Мъри. 


Още през 2007-ма Ноле успява да спечели за първи път и Rogers Cup - канадския "Мастърс", който в онзи сезон се пада в Монреал, като на финала е победен в три сета световният №1 към онзи момент Роджър Федерер, а преди това Ноле бие и №2 Рафаел Надал и №3 Анди Родик.

 
Година по-късно, през 2008-ма, е спечелен за първи път и Индиън Уелс, където през 2007-ма Ноле отстъпва на финал на Рафаел Надал. Този път Рафа е победен на полуфиналите, а на финала сърбинът печели срещу №98 в онзи момент Марди Фиш. 


Също през 2008-ма идва първият трофей от Рим, като на финала е победен №24 в света Стан Вавринка, а по пътя към трофея Ноле (тогава №3 в света) така и не среща представител на Топ 10. През същата 2008-ма е и първият загубен финал на Джокович в Синсинати - от Анди Мъри след два тайбрека. 


12 месеца по-късно идва и първият трофей от Париж, когато на финала е победен №16 Гаел Монфис с решителен тайбрек в третата част. Преди това на полуфиналите Ноле записва категоричен успех над Надал. 


Първият успех на испанския "Мастърс" в Мадрид идва през 2011-та година, като по пътя са сломени трима представители на домакините - №29 Гилермо Гарсия-Лопес, №6 Давид Ферер и №1 Рафаел Насал във финалния мач. Същата година Ноле е №1 в света и печели отново в Рим (отново след успех над Надал) и Монреал (победа над Фиш), но отново губи на финала в Синсинати от Анди Мъри.


Дебютният трофей в Шанхай е спечелен през 2012-та година, като във втори кръг е надигран №56 тогава в света Григор Димитров, а на финала е победен Анди Мъри след обрат. 


Така се стига и до успеха в Монте Карло през 2013-та година, когато Ноле успява да победи на финала Рафаел Надал. Постижението е изключително, тъй като към онзи момент Рафа е носител на трофея в последните 8 издания на надпреварата в Княжеството. 


Преди да дочака своя първи трофей в Синсинати през този сезон, сърбинът печели общо 30 "Мастърс" титли. Сред тях са 5 от Индиън Уелс (след 3 опита преди първата титла), 6 от Маями (2 опита), 2 от Монте Карло (9 опита), 2 от Мадрид (5 опита), 4 от Рим (2 опита), 4 от Rogers Cup (1 опит), 3 от Шанхай (6 опита) и 4 от Париж (5 опита). 


За сравнение, носителят на 27 "Мастърс" титли Роджър Федерер никога не е печелил трофеите в Монте Карло и Рим, 14-кратният шампион Анди Мъри няма трофеите от Индиън Уелс и Монте Карло, а рекордьор Рафаел Надал, който има 33 трофея от тази категория, не е печелил никога в Маями, Шанхай и Париж. 7 от 9-те трофея е спечелил и Андре Агаси. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини