Какво направи Джокович? История



21-08-2018 10:24 | Николай Драганов

Могат да бъдат използвани много епитети, за да се опише онова, което Новак Джокович направи в неделя, когато спечели трофея от "Мастърс" турнира в Синсинати. Но една дума се откроява над останалите: историческо. 


Ноле оформи своя кариерен "Златен Мастърс", превръщайки се в първия играч, който печели всичките 9 турнира от тази категория. Сърбинът е постигнал на практика всичко в кариерата си, което може да постигне един тенисист - достигал е до върха в ранглистата, печелил е заключителният "Мастърс", всичките 9 турнира през годината, както и всичките четири турнира от Големия шлем.


История. Това е, което Джокович направи в Синсинати. Сърбинът за пореден път доказа своята невероятна способност да се справя под напрежение, както и качествата му да овладява всяка различна настилка и условия. Дори носителят на 98 титли Роджър Федерер, който беше победен категорично на финала, отбеляза какви усилия и качества са необходими, за да бъде постигнато онова, което стори Джокович.


"Това е нещо, за което предишните поколения дори не могат да си помислят. Никога не е било цел на някого, защото винаги сме имали експерти на различните настилки. И после изведнъж нещата се забавиха. Всички започнаха да играят от основната линия. Само така можеш да спечелиш и четирите титли от Големия шлем или всички "Мастърс" надпревари", обясни Федерер, който не спести похвалите си за Ноле след финала.


Но Джокович не просто доказа своята способност да печели големите турнири. 31-годишният настоящ №6 в света, че на практика показва най-доброто от себе си именно на най-големите сцени. Успехът в Синсинати означаваше, че той вече притежава 49 "големи титли" - такива са тези от Големия шлем, "Мастърс" и заключителният "Мастърс". По този начин сърбинът се доближи на един "голям трофей" от Рафаел Надал, който има 50 и на 4 от Федерер, който има 53.  


Но Ноле изпреварва и двамата велики на нашето време, когато в сметката включим рейтинга на успеха. Казано иначе, от спечелени общо 70 титли, въпросните 49 при Ноле са в "големите турнири", което прави 70% - най-високият рейтинг на победи в най-високите нива на спорта. Надал е втори с 62.5% или 50 трофея от общо 80, докато Федерере е трети с 54.1% - 53 от 98. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини