След най-добрия мач за сезона: Джокович измести Федерер като №2 (видео)



20-03-2011 00:37 | Николай Драгиев

Новак Джокович продължи серията си на 19 поредни победи и се класира за финала на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Той победи с 6:3, 3:6, 6:2 Роджър Федерер и от понеделник ще бъде №2 в световната ранглиста. Ноле, който не познава вкуса на поражението от ноември 2010, ще спори със световния номер 1 Рафаел Надал в неделния финал.

 

Федерер и Джокович безспорно изиграха най-добрия мач през 2011 година, който предложи наистина качествен тенис в продължение на повече от два часа. В крайна сметка Джокович наложи волята си и вече има три поредни победи над своя голям опонент.

Джокович, който бе считан за фаворит в мача, започна по-добре. Той увеличи сметката си на 6:0 сета над Федерер през 2011, след като взе първата част с 6:3. Федерер от своя страна направи безумните 11 непредизвикани грешки от форхенд, които не му позволиха да окаже по-сериозен натиск върху сърбина.

Вторият се бе изцяло в полза на Федерер. Той започна да сервира прекрасно, а освен това сведе грешките до минимум. За 40 минути игра той направи едва една грешка от бекхенд, което е показателно за нивото му. Освен това бившият номер 1 миксираше играта си и с излизания на мрежата. С втория пробив, който осъществи той не само затвори, но и получи шанс да сервира в началото на третия сет.

 

Това не се оказа подходящо, тъй като Федерер допусна пробив още на старта на решителната част. Швейцарецът не даде сигнал, че мисли да се предава и веднага върна пробива за 2:2. При този резултат и 40:15 в своя полза и с начален удар, играта на Федерер се срина и той загуби 4 гейма един след друг.

 

Той направи поредица от непредизвикани грешки, началният му удар въобще не влизаше и така на корта до края на срещата имаше само един тенисист - Новак Джокович. Бъдещият номер 2 както и през цялата среща бе по-стабилен и това бе ключово за крайната победа. От понеделник Новак ще стартира 27 седмица като №2.

"Няма какво да кажа за Рафа. Той е голям шампион и показа класата си днес. Ще опитам да бъда агресивен срещу него," коментира Джокович след мача.

 

"Преди да победя три пъти Федерер, той също имаше три успеха над мен. Сега се чувствам много по-уверен, когато играя с него. Доволен съм от това. Играх страхотен първи сет, но във втория му позволих да се възползва от мой спад. В третия имах късмет да пробия при 2:2," допълни Новак.

 

 

Надал и Джокович са играли вече финал в Индиън Уелс през 2007. Шампион тогава става испанецът след 7:5, 6:2. Рафа има и още една титла през 2009. Джокович пък е триумфирал между двата успеха на Матадора - през 2008.

В общата статистика между двамата Надал води с убедителното 16:7. На твърди кортове обаче успехите са 7:5 за сърбина.





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини