Победният поход на Ноле започнал с изкачване на планини



10-09-2018 09:32 | Николай Драганов

Новак Джокович се оказа непобедим за съперниците във втори пореден турнир от Големия шлем. Сърбинът беше категоричен на Уимбълдън преди няколко месеца, а от часове вече държи и трофея от US Open 2018 след победа над Хуан Мартин дел Потро на финала.

 

Само преди половин година Ноле се намираше в труден момент, бореше се да си върна старата форма след претърпяната операция и не беше ясно дали скоро ще е способен на това.

 

Днес обаче сърбинът изостава само от Рафаел Надал и Роджър Федерер в класацията по титли от Големия шлем, като има 14 такива в своята витрина - с два повече от същото време през миналата година, когато се беше оттеглил за дълго време с травма. 

 

"Може би преди 10 години бих казал, че не съм толкова щастлив да съм част от тази ера заедно с Рафаел Надал и Роджър Федерер. Днес, всъщност съм щастлив, наистина. Мисля че тези момчета и съперничеството ми с тях ме направиха това, което съм като играч", каза Джокович.


"Имам огромен респект към тях заради онова, което са постигнали на корта, но също така заради шампионите и моделите за подражание, които те са извън корта. Мисля, че ние изваждаме най-доброто от себе си всеки път, когато играем един срещу друг", добави сърбинът.


По пътя към триумфа си тази година в Ню Йорк, Джокович не трябваше да се среща с нито един от тях - Федерер отпадна преди четвъртфиналния им сблъсък от Джон Милман, а Надал беше победен от Дел Потро на полуфиналите след отказване. 


Сърбинът коментира и пътя си към днешния ден, в който изглежда непобедим, като си припомни къде се е намирал преди няколко месеца след претърпяната операция. 


"Очаквах... че след операцията ще се завърна бързо на високо ниво. Но както знаете, всъщност ми отне три или четири месеца. В този процес научих много за себе си, научих се да бъда търпелив, което никога не ми беше силна страна", призна Ноле.


На търпение го е научил и тазгодишния "Ролан Гарос", където достига до четвъртфинал и изглеждаше отново във форма, но отстъпи на изненада Марко Чекинато, който в началото на сезона играше на "Чалънджър" турнири.


"Бях много, много разочарован в онзи ден. Чувствах, че играх много добре в Рим, направих чудесни мачове в Париж и изведнъж почувствах, сякаш се провалих", разказа той. Решението? Малко почивка от тениса - двамата със съпругата си Йелена изчаквали планините около Париж пет дни. След тричасов преход, двамата се качили на висок връх. 


"Просто погледнахме на света от тази перспектива и вдишахме ново вдъхновение, нова мотивация. Помислих за тениса и за емоцията, която той предизвиква у мен. Всичко беше позитивно, почувствах, че имам нов въздух за този спорт", разказа сърбинът.


Шест седмици по-късно той прекъсна 54-седмична суша за трофеи и триумфира на Уимбълдън, докато неговият тригодишен син Стефан викаше "Татко, татко" от трибуните в "Ол Инглънд Клъб". Последва успех и в Синсинати, където Джокович стана първият тенисист, спечелил кариерен "Златен Мастърс" - всички трофеи от "Мастърс" категорията.


"Ако през февруари, когато претърпях операция, ми бяхте казали, че тази година ще спечеля Уимбълдън, US Open и Синсинати, трудно щях да повярвам. Но в същото време имаше една част от мен, която винаги си е представяла и е вярвала, че мога да се завърна на желаното ниво скоро", каза Ноле.


"Аз съм просто един от стотиците играчи, които се опитват да се преборят за своето място в турнирите от Шлема и да хванат трофея в ръцете си. Просто е важно да виждаш нещата от по-широка перспектива, за да оцениш всичко, което правиш и да бъдеш смирен", добави той.


Във "Флашинг Медоуз" Джокович на втори пореден финал успя да се справи и с публика, която подкрепя активно неговия съперник. Но вместо възгласите "Оле, оле, оле, оле Дел По, Дел По", сърбинът си натяквал, че всъщност пеят неговото име - Ноле. "Всъщност си налагах да чувам това, наистина", каза той. През 2015-та година, докато трибуните скандираха "Роджър, Роджър", сърбинът разкри пред "Ню Йорк Таймс", че се самоубедил, че скандирането всъщност е "Новак, Новак".


А докрая на годината Новак със сигурност ще има още много възможности да чува името си. Ноле е на второ място в годишната ранглиста и има всички шансове да атакува първото място в света в края на сезона. Само 1035 точки го делят от Рафа Надал. Но първо - Джокович планира ново изкачване на френските планини. "Съвсем скоро ще се покатерим малко", обеща той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини