Дел По: Щастливец съм да играя в ерата на легенди



10-09-2018 10:07 | Николай Драганов

Хуан Мартин дел Потро претърпя разочарование при втория си опит да спечели титлата от US Open. Аржентинецът триумфира на финала през 2009-та година над Роджър Федерер, но 9 години по-късно беше спрян от Новак Джокович в три сета, въпреки че резултатът изглежда по-категоричен от оспорваното развитие на двубоя.


Дел По имаше своите шансове, най-вече във втория сет, но не успя да пречупи Ноле и в крайна сметка напуска Ню Йорк, останал в подножието на върха. Въпреки това, аржентинецът може да извлече много позитиви от представянето си, особено като се има предвид огромните проблеми, с които трябваше да се справя в последните години.


"Да бъда честен, досега плаках. Много съм тъжен, че бях губещият играч днес. Но Новак заслужаваше да вземе трофея. Той изигра страхотен мач, игра много умно. Аз имах своите своите възможности във втория и в третия сет. Но почти през цялото време играех на лимита на своите възможности, търсех уинърите с форхенда, бекхенда си и просто не можех да ги реализирам, защото Новак беше там всеки път. Той е велик шампион, така че аз се радвам за него", откровен беше Дел Потро. 


Всички въпроси, започващи с "Какво би било, ако..." винаги ще преследват кариерата на Дел Потро. Какво ако беше затворил онзи гейм в първата част, когато поведе с 40:0, но допусна пробив? Какво ако беше спечелил епичния гейм във втората част, продължил над 20 минути, в който пропусна три възможности за пробив? Какво ако не беше допускал втория пробив в третата част?

 

И най-вече - какво ли щеше да стане, ако нямаше проблемите в китката, които дълги години го държаха настрани от големите битки?

 


През 2009-та година, само на 20-годишна възраст, аржентинецът победи Надал и Федерер по пътя към трофея от US Open. Но трябваше да минат цели 9 години, за да стигне до нов подобен сблъсък. В този момент важното за него са не тези въпроси, а фактът, че китката му е добре.


"Чувствам се добре. Китката ми отговаря добре на предизвикателството, тъй като изиграх доста мачове в тези две седмици. Чувствам се добре на бекхенд, ще продължавам да играя още няколко години. Не знам кога ще бъде последният ми турнир, но съм развълнуван от възможността да продължа да изненадвам себе си по този начин. Много съм мотивиран да продължа да се боря за тези титли", каза Дел По.


Трофеят на Джокович означаваше, че той, Федерер и Надал са спечелили 50 от последните 60 турнира от Големия шлем. "Разбира се, да им отнемеш тези титли е голямо предизвикателство. Но също така смятам, че ние трябва да сме горди, че сме близо до тези легенди. В цялата си кариера се уча от Новак, Рафа и Роджър. Невероятно е. Не се чувствам тъжен, че не съм спечелил титли от Шлема заради тях. Всъщност аз съм един от онези щастливци, които играят в тяхната ера, това е страхотно", заяви аржентинецът.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини