Тони Надал подкрепи Муратоглу за коучинга



11-09-2018 09:13 | Николай Драганов

Дългогодишният треньор и чичо на Рафаел Надал - Тони Надал - анализира в своята колонка в испанския "Ел Паис" ситуацията и скандала по време на женския финал на US Open.


"Трябва да си даваме сметка, че моментът беше изключително напрегнат за играча - тя се чувстваше безпомощна в един финал, който ставаше все по-труден. Но е трудно да разберем, че спортист като Серина не може да контролира нервите си на корта и е движена от емоциите", посочва Чичо Тони.


"Играчите на корта трябва да се държат подобаващо, не трябва да има дискусия относно това", добави той, след което коментира твърдението на треньора Патрик Муратоглу, който беше в центъра на скандала заради наставленията, които даде на Серина в началото на втория сет. Според Муратоглу всички треньори правя това, а един от най-популярните от тях е именно Тони Надал.


"Станах известен с това, че говоря с моя племенник от ложата по време на мачовете. Понякога съдията му казваше - Рафаел, кажи на чичо ти да спре да говори. Или пък ми показваха с поглед, че внимават. Винаги съм се опитвал да им се усмихна или поздравя", каза Тони Надал, с което наля масло в огъня на твърденията, че не винаги коучинга е наказван, както това стори Карлос Рамос по отношение на Серина и Муратоглу.


"За мен винаги е било абсурдно, че един треньор не може да подвикне нещо към своя състезател, докато хиляди хора на корта могат. Хората, които защитават това правило с аргумента, че това е индивидуален спорт, тълкуват нещата по доста странен начин. Не знам друг спорт, в който това се случва по този начин. Не е така във Формула 1, MotoGP, ралитата и голфа. Дали някой би могъл да умаловажи успехите на Тайгър Уудс, например, заради препоръките от своите помощници", добави Тони Надал.


"Когато го видя да играе, никога не си казвам: Каква страхотна работа са свършили асистентите на Тайгър! За треньора на Серина, както и за мен, е много трудно да пътува от Ница до Ню Йорк през Майорка и да не може да си позволи да каже дори дума, когато си работил за този конкретен момент с месеци. За мен това е абсурдно и няма никакъв смисъл", завърши чичото на Рафа. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини