Как и защо се стигна до скандалния женски финал, който помрачи US Open



11-09-2018 21:35 | Test User

Нервни изблици, наказателни точки и геймове, грозни разправии, глоба за грубо поведение, обвинения в сексизъм и двоен стандарт. Така един мач, в който две тенисистки се бореха за място в историята, се превърна в един от най-скандалните финали в женския тенис.

Само на 20 години, Наоми Осака спечели по впечатляващ начин US Open и стана първият състезател от Япония с титла от Големия шлем. По пътя към трофея тя загуби само един сет - срещу Арина Сабаленка в осминафиналите, а в останалите й шест мача нейните съпернички спечелиха едва 21 гейма.

Забележителният успех на Осака - напълно заслужен и закономерен с оглед огромния й потенциал и силното й представяне през целия сезон - беше помрачен от конфликта между Серена Уилямс и съдията на стола Карлос Рамос.

Случаят раздели мненията в света на тениса. Едни обвиняват Уилямс, че е изпуснала нервите си заради по-добрата игра на нейната съперничка и при очертаващата се загуба е направила всичко възможно да привлече вниманието върху себе си. Според други Рамос е действал ненужно строго срещу американката, докато срещу мъжете не прилага същия стандарт.

В крайна сметка, независимо кой от двамата има по-голяма вина за грозния край на мача, големият потърпевш се оказа Осака. Един изключителен талант, който не успя да изживее пълноценно най-щастливия момент в своята кариера заради егото на останалите главни действащи лица.

Кралицата на драмата

Това далеч не първият случай, когато централният корт във "Флашинг медоус" става свидетел на грозни сцени с участието на Уилямс. През 2009 г. американката отново изпусна нервите си, което доведе до скандален край на полуфиналния й мач с Ким Клайстерс.

При резултат 4:6, 5:6 и 15:30 Уилямс изпълняваше втори сервис, а лайнсменът отсъди престъпване на линията за начален удар. Това означаваше мачбол за Клайстерс. Уилямс започна да спори със съдийката, което доведе до една точка наказание за неспортсменско поведение и съответно край на мача.

"Кълна се в Бог, ще взема тази топка и ще ти я завра в гърлото. Чу ли ме? Кълна се в Бог", крещеше Уилямс след отсъждането. За поведението си тя получи рекордна в историята на тениса глоба от 82 500 долара и беше поставена в изпитателен срок.

Преди девет години отново имаше грозни сцени с Уилямс на US Open

Тогава американката отново не видя причина да се извини и отново се защити с обвинения в двоен стандарт. "Извинение от мен? Колко хора крещят към лайнсмените? Случва се през цялото време. Не мога да преброя колко пъти съм го виждала", каза тя.

Две години по-късно Уилямс отново имаше пререкания с официалните лица по време на финала със Саманта Стосър, когато американката записа тежка загуба с 2:6, 3:6. "Ти си хейтър. Ти просто си... непривлекателна отвътре", каза тя на съдийката на стола Асдераки.

"Aко някога ме видиш някъде, обърни се на другата страна. Ти си извън контрол. Ти си тотално извън контрол. Кой би направил нещо подобно? Аз никога не се оплаквам. Уоу. Каква загубенячка. Отсъждаш ми нарушение на правилника, защото изразявам себе си? Доколкото знам, намираме се в Америка", каза още Уилямс.

Виновен ли е съдията

Склонността на Уилямс да драматизира на корта е неизменна част от играта й. В много случаи това й е помагало да печели напрегнатите мачове. Във финала на US Open американката се сблъска с поредица негативни емоции - от превъзходството на Осака до решенията на Рамос.

Нелепо подареният пробив в средата на втория сет, последван от строшена ракета и наказателна точка, се оказа преломният момент, след който Уилямс не успя да се овладее. Рамос можеше да успокои страстите на корта, но избра да следва стриктно правилника и допринесе за нагнетяването на напрежение.

Шампионът при мъжете Новак Джокович определи намесата на рефера като "излишна". Според него действията на Рамос са "променила хода на мача".

"Имам моето лично мнение, че може би съдията на стола не би трябвало да притиска толкова Серена до нейния предел. Особено когато говорим за финал в Големия шлем", каза още сръбският тенисист.

Подобно мнение изрази и бившият №4 Джеймс Блейк, който също определи наказателния гейм за "твърде строго и ненужно решение". "Ако Карлос Рамос е чувствал, че тя отива твърде далеч, просто можеше да й каже, че има предупреждение, и ако продължава по същия начин, ще последва наказание", каза американецът, който в момента е директор на турнира в Маями.

Уилямс обаче безспорно прекрачи границата на нормалното поведение при комуникацията с официални лица. В случая тя дори не се опита да разбере защо е получила предупреждение за треньорски указания, каквито наставникът й Патрик Муратоглу призна, че е давал.

Звездата на женския тенис директно започна да обвинява рефера, че я изкарва лъжкиня, да намесва без реална причина своята дъщеря и яростно да настоява за извинение, каквото самата тя е наясно, че в подобна ситуация няма как да получи. Накрая дойдоха думите й, че Рамос е "крадец" и "лъжец" и че "никога, никога, никога повече в живота й" няма да ръководи неин мач.

Според бившия дългогодишен съдия и бивш вицепрезидент на АТП Ричард Ингс Уилямс е тази, която дължи извинение. "Не бива да позволяваме нейните успехи, колкото и забележителни да са, да засенчват факта, че в този случай тя не беше права", написа той в коментар за "Сидни морнинг хералд".

В крайна сметка извинение дойде единствено от най-потърпевшата от скандала. "′Съжалявам. Знам, че всички викахте за нея и съжалявам, че трябваше да приключи по този начин", каза Осака през сълзи по време на церемонията по награждаването.


Обвинения в сексизъм

Темата за сексизма в тениса се превърна във водеща в този случай. Още на корта, когато повика главния съдия на турнира и турнирния директор, Уилямс насочи обвиненията си в тази посока: "Има много мъже, които правят по-лоши неща на корта, но само защото съм жена, получавам наказание. Това не е редно."

От Женската тенис асоциация (WTA) подкрепиха Уилямс и също се включиха в обвиненията към Рамос. "WTA вярва, че не трябва да има разлика в стандартите за толерантност към емоциите, изразени от мъжете и жените. Убедени сме обаче, че точно това се случи миналата нощ", каза ръководителят на организацията Стив Саймън.

Уилямс получи подкрепа и от един от най-темпераментните и често замесвали се в скандали на корта играчи в историята - Джон Макенроу. "Казвал съм доста по-лоши неща. Серена е права за това, че мъжете са третирани по различен начин. Няма съмнение в това", каза носителят на седем титли от Големия шлем.

Били Джийн Кинг, която е пионер в борбата за равни права между мъжете и жените в тениса, дори благодари на Уилямс.

"Когато една жена е емоционална, означава, че е "истерична", и получава наказание. Когато един мъж го прави, означава че е "откровен", и за него няма последствия. Благодаря ти, Серена, че насочваш вниманието към този двоен стандарт. Повече хора трябва да го правят", написа легендарната американка в "Туитър".

Друга легенда на женския тенис - австралийката Маргарет Корт, обаче не смята така. "Винаги трябва да следваме правилата. Тъжно е за спорта, когато един играч се опитва да бъде по-голям от правилата. Мисля, че тя просто се поддаде на напрежението, защото младата тенисистка я надигра в първия сет."

Ингс също не вижда причини Рамос да бъде обвиняван в сексизъм. Той самият има подобен случай на US Open - през 1997 г., когато отсъжда предупреждение, наказателна точка и наказателен гейм срещу Макенроу.

"Решенията, взети от Рамос, нямат нищо общо със сексизма или расизма. Те бяха следствие от явни нарушения на правилника за поведение в турнирите от Големия шлем и показват куража да се взимат решения без страх или пристрастие", каза още Ингс.

Промяна в политиката

След финала между Уилямс и Осака Американската тенис асоциация (USTA) обяви, че ще преразгледа комуникационните си политики заради поредицата от спорни моменти с участието на съдиите на стола.

Мароканският рефер Мохамед Лаяни беше разкъсан от критики за това, че отправи окуражителни думи към Ник Кириос. Австралиецът играеше далеч от възможностите си в първия сет и половина от мача си с Пиер-Юг Ербер, но след това успя да направи обрат.

Другият спорен момент дойде в мача между Ализе Корне и Йохана Ларсон. Френската тенисистка получи предупреждение от съдията Кристиан Раск за това, че преоблече фланелката си на корта. Случаят също доведе до обвинения в сексизъм и двоен стандарт и беше последван от извинение от организаторите.

"Някои от тези инциденти, както знаете, ни подтикнаха да помислим върху яснотата на комуникациите ни със съдиите на стола. Тези инциденти ще ни подтикнат да анализираме начини за въвеждане на някаква промяна. Със сигурност не искаме да има несъответствия. Мисля, че би помогнало на всички, ако има по-голяма последователност в тази насока", каза говорителят на USTA Крис Уидмайер.

За промяна призова и Марк Ковач, изпълнителен директор на Международната тенис асоциация за подготовка. "В момента съдиите имат голяма свобода на действие и много пъти за еднакво нарушение се отсъжда различно наказание. Определено се нуждаем от постоянство при прилагането на правилника", каза той.

Автор: Александър Иванов, Dnevnik.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини