Агонията на Цонга е към края си



14-09-2018 14:00 | Станко Димов

Един от най-добрите френски тенисисти в последното десетилетие Жо-Вилфред Цонга изрази увереността си, че ще направи завръщане на корта в края на месеца. 33-годишният състезател се възстановява от контузия в коляното, заради която пропусна последните 7 месеца от световния тур. За последно Цонга участва на турнир през февруари в Монпелие, където се отказа на полуфиналите.

В резултат на травмата Цонга пропусна три последователни турнири от Големия шлем за първи път, откакто е част от професионалния тур. Очаква се финалистът от Australian Open 2008 да се върне на корта в края на месеца на турнира от Чаланджър сериите във френския град Орлеан. Това ще бъде първо участие на Цонга в Чаланджър от 11 години насам.

„Засега съм добре. Подготвям се спокойно за завръщането си на корта, което се надявам, че ще се случи в следващите седмици“, коментира Цонга пред France Bleu.

Той допълни, че в последните дни тренира интензивно и му предстоят финални тестове, от които зависи дали ще получи зелена светлина за завръщане.

„Тази седмица се очертава да бъде големият тест за мен. Тренирам много, прекарвам достатъчно време на корта и ако продължавам така в следващите дни, то завръщането ми е много близо. Ще видим как ще съм в края на седмицата“.

Цонга има 16 АТП титли в кариерата си, както и 40 участия в основна схема на турнири от Големия шлем. Той сподели, че на този етап не си поставя някакви конкретни цели.

„Най-важната задача пред мен е да се доближа максимално много до нивото, което показвах в последните 10 години и да се опитам да спечеля няколко двубоя поред. След това ще се опитам да намеря ритъма си, защото най-трудното нещо в тениса не е да спечелиш един мач, а да запишеш серия от последователни победи, особено в седмица, в която играеш почти всеки ден“.

Чаланджър турнирът в Орлеан започва на 24-и септември. На този етап не е известно къде ще играе французинът след това. Организаторите на European Open изразиха увереност, че Цонга ще участва в надпреварата и ще защитава титлата си. Турнирът в Антверпен, който е от категория АТП 250, започва на 15-и октомври.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини