Чорич детронира Федерер и ще играе първи Мастърс финал



13-10-2018 16:38 | Николай Драганов

Поставеният под №13 в основната схема на "Мастърс" турнира в Шанхай Борна Чорич постигна една от най-големите победи в своята кариера.


21-годишният хърватин се наложи с 6:4, 6:4 над шампиона от миналата година и №1 в схемата Роджър Федерер и се класира на своя първи финал в турнир от тази категория от втория си полуфинал. 


Чорич детронира Федерер за 74 минути игра, а в битката за титлата ще се изправи срещу Новак Джокович, който по-рано днес даде само три гейма на Александър Зверев.


Това е втори пореден успех за Чорич над Федерер, на различна настилка и в ключов двубой, след като младият хърватин стигна до победата и преди месеци на финала на турнира на трева в Хале. Общо двамата вече си делят по 2 победи в директните мачове.

 

Хърватинът вкара 78% първи сервис (67% за Федерер) и спечели страхотните 84% от точките и на първи 73% от тези на втори сервис (73% и 50% за Федерер), като в целия мач не позволи на съперника си да стигне дори до точка за пробив. Същевременно 19-тият в света Чорич се възползва от две от седемте си възможности - по веднъж в двете части. 


Още преди началото на мача пък беше ясно, че Маестрото ще отстъпи второто си място в ранглистата на Новак Джокович, който се нуждаеше само от място на финала, за да го измести. 


Двубоят между Ноле и Чорич ще бъде трети помежду им, като в предишните два случая победата беше за сърбина. И двата им досегашни мача са на "Мастърс" турнири, но на клей - през 2016-та година в Мадрид и през този сезон в Монте Карло, а хърватинът не е спечелил сет. 


Хърватинът има 8 победи и 14 загуби срещу играчи от Топ 5 на ранглистата, като четири от успехите му дойдоха през тази година. За Федерер това е седма загуба през сезона (39 победи) и поредният трофей, който швейцарецът не успява да защити (Индиън Уелс, Маями, Хале и Уимбълдън), като в два от случаите бива спрян от Чорич. Все пак Маестрото може да се похвали с титлите от Australian Open, Ротердам и Щутгарт през 2018-та година, а последният за защита трофей е този в Базел. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини