Лондон, ден последен: Може ли Джокович да бъде спрян?



18-11-2018 09:44 | Николай Драганов

Когато Роджър Федерер спечели своята шеста титла от финалния турнир на ATP през 2011-та година, това беше безпрецедентен успех, изглеждащ невероятно. Малко хора вярваха, че в бъдеще някой ще постигне същото. Но само седем години по-късно Новак Джокович е на един успех от изравняване на това постижение.


На пътя на Ноле пред триумф в Лондон през 2018-та година застава Александър Зверев, когото сърбинът победи в груповата фаза с 6:4, 6:1 за малко повече от един час игра. Общо двамата имат три мача помежду си, а Джокович води с 2:1 победи. Той се наложи с още по-категоричното 6:2, 6:1 преди седмици в Шанхай, а единственият успех на саша е от миналата година на финала на "Мастърс" турнира на клей в Рим. 


Последният мач за сезона ще стартира около 20:00 часа българско време на централния корт в The O2 в Лондон. 


"В момента Новак е най-добрият играч на света. Много е трудно да го победиш. Почти не е губил мач в последните шест месеца. Играе невероятен тенис. Трябва да изиграеш най-добрия си мач, за да имаш дори шанс. Надявам се, че ще успя да направя именно това", заяви Зверев преди двубоя. 


За формата на Джокович в английската столица говори красноречива статистика - сърбинът все още не е изгубил подаването си нито веднъж в четирите мача до този момент. Ако успее да грабне трофея без да бъде пробит, той ще стане първият играч с такова постижение от 1991-ва година насам, от когато датира настоящия вариант на статистическата система. 


Доминация на сърбина се доказва и от статистиката му срещу играчи от Топ 10 - той се намира в серия от 14 поредни победи над представители на елита. Ноле ще опита да стане първият играч, спечелил трофея без да загуби сет от Иван Лендъл през 1986-та година, както и най-възрастният шампион - на 31 години и 5 месеца.


"Очаквам съвсем различен мач от този в груповата фаза. Тази победа може да ми послужи като психическо предимство донякъде. Но Саша, макар да е сред лидерите на все още младото поколение, е завършен играч. Показа невероятни възможности на корта в последните години. Доказа защо е сред най-добрите играчи в света", коментира Джокович.


За германеца това е най-големият финал в неговата кариера. Ако успее да победи Джокович, той ще стане най-младият шампион от финалния турнир от 2008-ма насам, когато именно Джокович, с един месец по-млад от Зверев днес, печели трофея. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини