Грожан е новият капитан на Франция



17-12-2018 16:11 | Николай Драганов

Бившият номер 4 в света Себастиан Грожан бе определен за новия капитан на Франция за Купа "Дейвис". Четирикратният полуфиналист на турнирите от Големия шлем заменя на поста напусналата Амело Моресмо. Французойката, която бе на път да стане първата жена капитан на мъжкия отбор за Купа Дейвис, се оттегли от позицията, след като бе назначена за треньор на Люка Пуй, който в момента е на 32-о място в ранглистата. 


"За мен е огромна чест да бъда капитан на Франция за Купа "Дейвис", защото винаги съм харесвал надпреварата и съм бил близо до състава – ще бъде наистина вълнуващо“, заяви Грожан в свое изявление. "Искам да благодаря на Пиер Шере и изпълнителният комитет на Френската тенис федерация за доверието към мен. Ще работя усилено, за да помогна на Франция да постигне успехи за Купа Дейвис“, добави французинът. 


40-годишният Грожан участва в състава на "петлите“ в най-престижната отборна надпревара 17 пъти между 1999-2007 и спечели 16 от своите 26 мача. Той игра във финала на съревнованието на три пъти – през 1999, 2000 и 2002 години. В турнирите от ATP той има четири титли, като най-голямата от тях дойде на домашния "Мастърс" в Париж през 2001 година. В добавка на Купа "Дейвис", Грожан ще води френския отбор и на Олимпийските игри в Токио през 2020. 


В момента Франция има девет тенисисти в топ 100 на ранглистата, но нито един от тях не е в топ 20. 


"Френският отбор е по-силен отвсякога, ентусиазмът на Себастиян е доказателство за това и съм щастлив, че бивш шампион се присъединява към това престижно състезание“, заяви президентът на Френската тенис федерация Бернард Гидичели. "Неговите познания за тениса във всичките му форми ще бъде важно за нашата федерация и тенисистите, които ще се включат в отбора“, добави той. 

 

Франция не успя да защити титлата си от миналата година, след като загуби финала на тазгодишното издание от Хърватия. Това бе и последният път, в който Купа "Дейвис" се провежда в настоящия си формат. От 2019 година съревнованието ще включва 18 отбора в едноседмичен турнир. Тази промяна не се хареса особено много на френските състезатели и техния бивш капитан Яник Ноа. След като станаха вицешампиони в тазгодишното издание, Франция автоматично се класираха за турнира догодина. Това означава, че те няма да играят плейоф за класиране през февруари. Финалите за Купа Дейвис през 2019 година ще се проведат между 18-24 ноември в Мадрид. /БГНЕС

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини