Три причини Надал да спечели Australian Open



13-01-2019 13:08 | Николай Драганов

Броени часове ни делят от началото на Откритото първенство на Австралия - първият за годината турнир от Големия шлем. Анализаторите по света и у нас имат последен шанс за прогнози, а в този хор се включват и от официалния сайт на ATP. След като публикуваха три причини, поради които Роджър Федерер може да стане шампион в Мелбърн, сега дойде ред и на подобен анализ за Рафаел Надал. 


1. Отличният сезон 2018


Световният №2 не е участвал в официален мач от миналогодишния US Open. Но нека не забравяме, че преди това той имаше изключително успешна кампания. 


Надал извоюва 45 победи при само 4 загуби през 2018-та година, а всичките му четири поражения бяха от представители на Топ 10. 80% от неговите победи (36 от 45) дойдоха без да загуби сет. Той спечели пет титли, четири от които от големи турнири - "Ролан Гарос" и "Мастърс" надпреварите в Монте Карло, Рим и Торонто. 


Може би най-впечатляващия факт беше негово постоянство. Надал изигра девет турнира през миналата година и достигна поне до четвъртфинал на всеки един от тях. Така че за испанеца, който вече е спечелил повече от една титла в 14 последователни сезона, самочувствието ще има голяма роля. 


2. Нови оръжия в арсенала


Рафа е достигал до четири финала в Мелбърн, като е спечелил един от тях - преди 10 години, през 2009-та. По време на трите си загуби той се е изправил общо срещу 55 точки за пробив, от които е пробит 18 тъпи. Това не изглежда като формула за успех.


Но вторият поставен в схемата ще дойде на Откритото първенство на Австралия с обновен начален удар. Според треньорския му щаб, носителят на 17 титли от Големия шлем и променил движението си при изпълнение на сервис с идеята да му придаде повече сила, особено след отскока на топката, което да постави противниците под повече напрежение. 


"Сервисът винаги е бил нещо, което съм опитвал да подобрявам. Мисля, че го направих. Може би беше дошло времето за едно нова стъпка. Щастлив от факта, че ако успея да го приложа добре, мога да се надявам това да помогне на играта ми в дългосрочен план. Все още не съм се състезавал с този нов сервис, така че нека видим как ще проработи. Уверен съм, че ще работи добре", коментира Надал.


3. Примерът на Федерер от 2017-та


Хората могат да посочат, че дългото отсъствие от корта може да създаде неприятности на Рафа при неговото завръщане за първи път от US Open насам именно в Мелбърн. Но спомнете си, че Роджър Федерер спечели титлата в Австралия през 2017-та именно след дълъг период далеч от официалните мачове. Швейцарецът не беше играл дори по-дълго - от Уимбълдън до края на сезона. Но като №17 в схемата се завърна през следващата година и вдигна трофея.


"Чувствам се добре. Ако не се чувствах добре, нямаше да бъда тук", увери самият испанец. 


С това уверение от скромния по традиция Надал, няма големи причини да очакваме нещо различно от Матадор под пара в Мелбърн. Рафа вече се е завръщал с гръм и трясък в тура след паузи, така че защо да не го направи отново? 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини