Григор знае как се печели в Мелбърн - статистика и видео



13-01-2019 13:59 | Николай Драганов

Григор Димитров ще стартира своето участие на Australian Open 2019 с двубой срещу Янко Типсаревич, който започва в нощта на неделя срещу понеделник около 03:30 българско време. Гришо имаше трудна 2018-та година, в която не успя да защити постигнатото година по-рано, когато завърши под №3 в света. Но един от малкото турнири, от които българинът може да бъде доволен от представянето си, беше именно Откритото първенство на Австралия. През миналана година той успя да достигне до четвъртфинал, което означава, че има да защитава 360 точки в следващите две седмици. 


Схемата

 
Задачата не изглежда толкова проста, като се има предвид, че Григор се нуждае от две победи - в първи кръг срещу Янко Типсаревич и във втори срещу Душан Лайович или Пабло Куевас, само за да стигне до мач срещу световния №10 Джон Иснър, който е способен да побеждава и най-добрите, когато има ден на начален удар. След това за ново класиране на четвъртфинал ще му трябва още една победа - най-вероятно над световния №6 Кевин Андерсън. При евентуален нов успех, който ще означава защита на точките от миналата година, най-вероятен следващ съперник изглежда световният №2 Рафаел Надал. 


Статистиката

 
Макар да не изглежда лесна, задачата определено не е невъзможна. Григор е побеждавал поне веднъж всички посочени играчи - Типсаревич, Лайович, Куевас, Иснър, Андерсън и дори Надал. 


Добрата новина е, че Гришо знае как се побеждават не просто всички тези съперници, но най-вече - как се побеждава в Мелбърн по принцип. Откритото първенство на Австралия е най-успешният турнир от Големия шлем за българина. Тук той е записал цели 20 победи и 8 поражения, което прави победен рейтинг от 71.4% - най-висок спрямо всички останали турнири от Голямата четворка.

 

За сравнение, следващият му най-успешен турнил е Уимбълдън с 62.5% (15 победи, 9 загуби), следван от US Open (50% - 8 победи и 8 загуби) и "Ролан Гарос" (46.7% - 7 победи и 8 загуби). Общо Гришо е спечелил 50 мача и е загубил 33 в турнирите от Шлема, което прави 56.8% победен рейтинг - средно доста по-малко, отколкото конкретно в Мелбърн. 


Спомените

 
Отвъд сухата статистика, най-успешният български тенисист в историята определено има редица позитивни спомени от австралийския град. Именно тук през през 2011-та той записва първата си победа в основната схема в Големия шлем - над Андрей Голобльов в три сета. Победа на старта Гришо записва и на следващата година, а мнозина негови фенове вероятно още си спомнят онзи петсетов трилър срещу Жереми Шарди. Последва сходна драматична среща, отново в пет сета, но този път загубена от Николас Алмагро. 



Мелбърн е арена и на първия му четвъртфинал - през 2014-та година, когато побеждава четирима играчи, но отпада от Надал в четири сета. По пътя е победен тогавашният №11 Милош Раонич, а мачът ще бъде запомнен с драматичния тайбрек в последния четвърти сет, спечелен от Гришо с 12:10 точки. 



През 2017-та година пък тук е вторият и засега последен негов полуфинал в Шлема - след пет победи отново идва загуба от Надал, този път още по-драматична, в пет сета. 



Преди това Гришо прави един от най-забележителните си турнири, побеждавайки играчи като Хьон Чун, Ришар Гаске, Денис Истомин и Давид Гофен и демонстрирайки изключително стабилна и уверена игра.

 

Дали съдбата не си знае работата? Нека припомним, че негов потенциален съперник на четвъртфиналите тази година отново е именно испанецът. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини