Мнението на специалистите: Боян Чулков



13-01-2019 15:51 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Ето какво мнение изрази Боян Чулков от Sportal.bg.

- Коментарът ти за схемата при мъжете. Кого "погали" жребият и кого не.
- Ако говорим за първите четирима поставени, мисля, че жребият се усмихна по-широко на Рафаел Надал и Александър Зверев. Новак Джокович има потенциално труден мач във втори кръг с Жо-Вилфред Цонга, а в третия може да срещне един от младите таланти на Канада Денис Шаповалов. Наблизо е и Даниил Медведев, а на 1/4-финалите е много възможно да играе с Кей Нишикори. Роджър Федерер пък още на старта играе с непредсказуемия Денис Истомин, а в третия кръг е възможно да го чака още по-нестандартният Гаел Монфис. Като цяло, ако швейцарецът стигне до трети пореден финал в Мелбърн, пътят му до него определено няма да е разходка в парка.

Бих казал, че от капризите на жребия най-много "се опариха" основните козове на Австралия и Великобритания. В Мелбърн домакините по традиция винаги намират начин да разочароват сънародниците си, а в случая Ник Кирьос има за съперник в първия кръг Милош Раонич, докато Бърнард Томич се изправя срещу миналогодишния финалист Марин Чилич. А ако Кирьос все пак оцелее след бомбардировката с Раонич, то във втория кръг го чака Стан Вавринка (при положение, че швейцарецът преодолее Ернестс Гулбис на старта). Младият Алекс де Мино, за когото вероятно тепърва ще се говори, пък още в трети кръг може да срещне Рафаел Надал. Що се отнася до британците, Анди Мъри, в както се оказа един от последните му турнири, още в първия кръг среща не просто поставен, а намиращия се в отлична форма испанец Роберто Баутиста Агут. Кайл Едмънд пък го чака тежък мач с Томаш Бердих.

- Кои са твоите фаворити за участие на финал при мъжете?
- Новак Джокович показа колебания в първия си турнир за годината в Доха, но за мен той остава големият фаворит при мъжете и е много вероятно финалът да бъде с негово участие. Логически погледнато, финалистът от долната половина би трябвало да се казва Роджър Федерер или Рафаел Надал, но тази част на схемата ми изглежда малко "по-минирана" от другата, а и Australian Open често е непредсказуем. Мисля, че нито един от тези двама титани няма да изиграе седем мача в Мелбърн тази година и вторият финалист ще е малко по-неочакван. Ако трябва да посоча конкретно име, бих се спрял на един играч с много голям потенциал - Карен Хачанов. Все пак, не вярвам да има непоставен участник в мъжкия финал.

- Кой/кои са тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите?
- В долната половина вече дадох картбланш за подвизи на Хачанов, а в горната половина мисля, че също има играч, който би могъл да вдигне шум на тазгодишния Australian Open - Борна Чорич. Хърватинът също е много талантлив и през миналата година загатна за сериозния си потенциал. Поглеждайки към схемата му, мисля, че тя не е супер стряскаща и за мен няма да е изненада, ако Чорич достигне (поне) до полуфиналите. Разбира се, има и други младоци, способни да "изригнат", да достигнат до втората седмица и да препънат някой от батковците. С интерес ще следя представянето в Мелбърн на Денис Шаповалов, Даниил Медведев, Алекс де Мино и Стефанос Циципас.

- Коментарът ти за жребия на Григор Димитров. Докъде, според теб, може да стигне в турнира?
- Григор Димитров направи крачка назад през 2018 година и аз, честно казано, не очаквам чудеса от него специално в Мелбърн. Интересно ще е да видим дали работата с Андре Агаси ще окаже благотворно влияние върху играта на хасковлията, но срещу Нишикори в Бризбън видяхме в действие по-скоро миналогодишният Григор, показващ неспособност да развие или поне да удържи изградена преднина в резултата и правещ с лекота двойни грешки, при това в ключови моменти.

Мисля, че жребият на първата ни ракета не е чак толкова потискащ. В първия кръг Димитров вероятно ще се изправи по-скоро срещу призрака на Янко Типсаревич, така че победата е задължителна. Мисля че лесно или трудно Димитров ще се класира за третия кръг, а оттам нататък е трудно да се прогнозира. Побеждавал е и Джон Иснър, и Кевин Андерсън (евентуалния му съперник на 1/8-финалите, срещу когото води с 6:2 в преките двубои), дано все пак го видим във втората седмица на турнира.

- Кои са твоите фаворитки в схемата при жените?
- Кандидатките за слава при дамите в момента изглеждат твърде много, а силите - доста изравнени, така че да се правят по-конкретни прогнози е малко като стрелба в тъмното. По всичко изглежда обаче, че Симона Халеп и Каролин Вожняцки ще се простят с (голяма) част от извоюваните през миналата година от тях точки. Шансът да се повтори миналогодишният финал между двете изглежда малък. И двете не се намират в перфектно кондиционно състояние, а освен това румънката определено изтегли късата клечка при жребия. Още в първия си мач тя ще трябва да излезе срещу естонката Кая Канепи, която я победи в същата фаза преди няколко месеца на US Open. Във втория кръг тя може да играе срещу триумфиралата в Хобарт София Кенин, в третия кръг потенциална противничка на Халеп е Винъс Уилямс, а на 1/8-финалите е много вероятно да я чака самата Серина. Въобще първата четвъртина е брутална, тъй като в нея попаднаха и тенисистки като Каролина Плишкова, Гарбинье Мугуруса, Дария Касаткина, Джо Конта и Камила Джорджи... Халеп безспорно е голям боец, но задачата пред световната №1 наистина изглежда непосилна, като се има предвид и липсата на игрова практика при нея в момента.

Във втората четвъртина на схемата се намират Наоми Осака и Елина Свитолина и има немалка вероятност тъкмо те двете да премерят силите си на 1/4-финалите. Дори мисля, че една от двете може би ще е финалистката от горната половина. Разбира се, това едва ли съвпада с плановете на Медисън Кийс, която е потенциална съперничка на украинката на 1/8-финалите. Трябва да отбележим и това, че в третия кръг Осака може да се изправи срещу Виктория Азаренка. Най-добрите дни на Азаренка изглеждат вече зад гърба й, но все пак тя си остава двукратна шампионка в Мелбърн. Изобщо горната половина на схемата е изключително интересна и непредвидима.

Насочваме се към долната половина. Гледайки схемата на Вожняцки, вероятно в третия кръг на пътя й ще се изпречи Мария Шарапова. Наблизо е и Ашли Барти, а в нейната четвъртина се намират още Петра Квитова, Арина Сабаленак и Екатерина Макарова.

Схемата изглежда "приятелска" за Анджи Кербер, така че няма да е изненада, ако видим германката поне на полуфиналите. Мисля, че е напълно възможен двубой между Кербер и Квитова на полуфиналите, но не изключвам и възможността Сабаленка да изиграе повече от 5 мача в Мелбърн тази година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини