Мнението на специалистите: Радослав Петкашев



13-01-2019 17:32 | Станко Димов

В навечерието на първия за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, от Tennis24.bg се свързахме с някои от най-компетентните и популярни журналисти, които отразяват любимия спорт. Попитахме ги за мнение за жребиите за основната схема при мъжете и жените, техните фаворити в надпреварата и докъде може да стигне Григор Димитров. Ето какво мнение изрази Радослав Петкашев от БГНЕС.

Кои са неговите фаворити в схемата при мъжете
Новак Джокович. Той остава тенисистът във форма, въпреки двете загуби в края на миналата година, които отдавам на физически проблеми (Париж) и страхотна игра на съперника (Зверев, Финалите на АТР). Представянето му в Доха бе колебливо, но всички сме наясно, че щом започнат турнирите от Големия шлем, Джокович започва да връща всяка топка като тухлена стена и да прави уинъри зад рекламните табла. След него нареждам Роджър Федерер, който игра много солидно на Хопман Къп. Неговата задача става все по-трудна, тъй като до голяма степен му остана да се бори единствено с изключителните рекорди на един гениален тенисист – Роджър Федерер. Нека не забравяме и златното правило в тениса: Никога, никога, никога, никога не отписвай Рафа Надал.

Тенисистите, които могат да объркат плановете на фаворитите?
Кей Нишикори. Един традиционно подценяван тенисист, който навлезе в топ форма в последните месеци и може да се мери с всеки, когато е напълно готов физически. Александър Зверев вече преживя няколко разочарования в турнири от Шлема и този опит може да му помогне да постигне нещо по-сериозно в Мелбърн. Карен Хачанов, Стефанос Циципас, Борна Чорич и Даниил Медведев първо трябва да минат през въпросните разочарования. Нерядко в Мелбърн до четвъртфиналите или дори по-напред достига едно напълно изненадващо име. За чисто забавление ще пробвам да налучкам, че тази година това ще е Стив Джонсън, което навярно го обрича на загуба от Сепи още в първия кръг.

За жребия на Григор Димитров
След изумително лошия късмет в два поредни турнира от Шлема да играе със Стан Вавринка в първи кръг (и то като поставен в топ 10), Григор заслужаваше да попадне в четвъртина, наблъскана с квалификанти и уайлд кард участници. Е, падна му се тенисист със защитен ранкинг, което е доста различно. Типсаревич е коварен съперник за първи кръг, а Джон Иснър в трети вече е много тежко препятствие. Останалото е повтаряно до смърт – Григор има класата да победи всички тенисисти в четвъртината си, но дали ще го направи?

Кои са неговите фаворитки в схемата при дамите
Въпрос за милион долара. В последната година нивото в женски тенис доста се вдигна и претендентките за титлите от Шлема станаха много. Въпросът е коя от тези тенисистки (Сабаленка, Свитолина, Осака, Кербер, Барти, Халеп, Плишкова, датчанката, на която така и не научих правилното изписване на името) ще успее да бъде на постоянно високо ниво през двете седмици. Ако трябва да залагам – Серина Уилямс. Финалът в Ню Йорк миналото лято показа, освен много други неща, и че тя наистина, ама наистина иска рекорда на Маргарет Корт, а това е лоша новина за останалата част от женската схема.

Няколко думи за Анди Мъри
След тъжната новина за предстоящото оттегляне на Анди Мъри от спорта, на няколко места попаднах на спор дали той заслужава името му да бъде слагано на едно място с тези на Федерер, Надал и Джокович и да се говори за голяма четворка. Във всеки един момент в последните 10-12 години Мъри е бил много по-близо до тримата големи, отколкото останалата част от Тура е била до Мъри. Често се казва за някой тенисист, че е щял да спечели повече титли, ако не е бил професионалист по време на златното поколение (аз самия пробутвам тази теза за любимеца си Анди Родик), но за никой друг това не важи с по-голяма сила, отколкото за Мъри. Неговите качества – технически, физически и психически, отговарят на поне 8, може би 10 титли от Шлема (шест загуби от Джокович и още две от Федерер във финали). За това, че успя след много разочарования през годините, да намери сили и да се пребори за първото място в ранглистата, заслужава поклон. Цената, която плати, е висока.

Отделен, но много важен, е въпросът за все по-натоварения календар на Тура и наложилия се стил на игра с безкрайни разигравания от дъното на корта, и отражението на това върху здравето на тенисистите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини