Младостта среща опита в спор за място на финала



23-01-2019 15:35 | Станко Димов

Гръцката сензация Стефанос Циципас трябва „да извади някой джокер от ръкава“, когато се изправи срещу Рафаел Надал в полуфиналите на Australian Open в четвъртък. 20-годишният тенисист, който на осминафиналите отстрани носителя на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер, вече се справи с един испанец по пътя си, побеждавайки Роберто Баутиста Агут на четвъртфиналите.

„Стефанос с готов да победи всеки“, коментира Надал в навечерието на двубоя. Рафа няма загубен сет от началото на турнира. Ако спечели титлата той ще стане първият в историята, който е печелил поне по 2 пъти всички турнири от Големия шлем.

Световният №2 е достигал до четвъртфиналите в Мелбърн в 11 от последните си 12 участия, но до момента е триумфирал в надпреварата „само“ веднъж – през сезон 2009.

За справка – Циципас дебютира в надпреварата миналата година и отпадна в първия кръг. След това обаче гръцкият тенисист записа впечатляващ сезон – спечели първата си титла през октомври (в Стокхолм), а месец по-късно триумфира и на младежкия Мастърс в Милано. Освен това той участва и на финалите в Барселона и Торонто, но и в двата случая загуби двубоя за трофея от Рафаел Надал.

„Усещах, че съм много близо до победата в Торонто, макар да загубих двубоя с 2:6, 6:7“, коментира Циципас. „Спомням си, че когато се прибрах в съблекалнята си обещах, че следващият път ще се представя много по-добре срещу него. Мисля, че в този двубой разбрах какво точно прави Надал на корта, каква е играта му, особено на хард. Ще бъде интересно. Усещам, че мога да направя нещо запомнящо се срещу него“, добави Циципас, който преди надпреварата в Мелбърн беше 15-и в световната ранглиста.  

Надал също каза добри думи за опонента си: „Той вече е сред най-добрите в света, в това няма спор. Победи Роджър и като цяло се справя отлично от началото на турнира. Само на 20 е, а вече играе на топ ниво“.

Испанецът призна, че не е очаквал да се представи толкова силно в Мелбърн, след като не беше играл от полуфиналите на US Open насам. „Страхотно е, че отново съм на полуфинал тук. Честно казано не го очаквах, защото това е първият ми турнир от доста време насам. Липсваше ми игрова практика, но ето че съм тук, на крачка от финала. Предстои му тежък двубой срещу Циципас, наясно съм, ще видим какво ще се случи“.

Победителят от този сблъсък ще срещне на финала спечелилия дуела Новак Джокович – Люка Пуй, които играят в петък.

Пътят на Стефанос Циципас:
I кръг: победа над Матео Беретини 6:7 (3), 6:4, 6:3, 7:6 (4)
II кръг: победа над Виктор Троицки 6:3, 2:6, 6:2, 7:5
III кръг: победа над Николоз Басилашвили 6:3, 3:6, 7:6 (7), 6:4
IV кръг: победа над Роджър Федерер 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5, 7:6 (5)
Четвъртфинал: победа над Роберто Баутиста Агут 7:5, 4:6, 6:4, 7:6 (2)

Пътят на Рафаел Надал:
I кръг: победа над Джеймс Дъкуърт 6:4, 6:3, 7:5
II кръг: победа над Матю Ебдън 6:3, 6:2, 6:2
III кръг: победа над Алекс де Минор 6:1, 6:2, 6:4
IV кръг: победа над Томаш Бердих 6:0, 6:1, 7:6 (4)
Четвъртфинал: победа над Франсис Тиафо 6:3, 6:4, 6:2

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини