От Ню Йорк през Мелбърн – шампионите оставиха ясно послание



28-01-2019 17:16 | Станко Димов

Турнирът на изненадите, както е познат Откритият шампионат по тенис на Австралия, приключи без изненади. На финала при мъжете играха първите двама в ранглистата, а финалистките при дамите оглавиха класацията непосредствено след турнира. С други думи – най-достойните стигнаха най-далеч в Мелбърн.

При мъжете Новак Джокович затвърди доминацията си от втората половина на миналия сезон с категоричен успех в Австралия, прибирайки трети последователен Мейджър трофей. В хода на турнира световният №1 загуби два сета, но когато дойдоха най-важните срещи беше безкомпромисен. В последните 3 мача, които на хартия трябваше да бъдат най-трудни, той даде на съперниците общо 14 гейма! Точно 14 бяха и непредизвиканите грешки на сърбина в срещите с Люка Пуй (полуфинал) и Рафаел Надал (финал).

На шампионската си пресконференция дори самият Джокович призна, че не е очаквал да играе толкова прецизно. Призна и друго – че ще атакува рекорда на Роджър Федерер от 20 титли в Шлема – нещо, което до преди 12 месеца изглеждаше немислимо, а сега съвсем реално. Разбира се, ако сърбинът задържи формата си. Друг важен факт – в последните 3 финала в Шлема, Джокович стигна до трофея с победи с по 3:0 сета. Шапки долу.

Лично за мен голямата изненада в турнира дойде от Рафаел Надал. Испанецът нямаше официален мач от септември миналата година и формата му беше пълна загадка. Също както и физическото му състояние, което е най-големият му проблем през годините. Матадора обаче премина в тренировъчно темпо през първите си 6 съперника и достигна финала без загубен сет – нещо, което прави в Мелбърн за първи път. Като изключим финала, Надал няма от какво да бъде недоволен, напротив. Пред него и екипа му обаче се издига (отново) голяма въпросителна – как да се справи с Новак Джокович. Първият опит за сезона завърши с фиаско.

От младите силно впечатление, освен Стефанос Циципас, за когото се изписа предостатъчно, остави и Данийл Медведев. Руснакът здраво изпоти Джокович в двубоя между тях, на няколко пъти спечели разигравания от 20+ удара и показа, че в бъдеще сред бъде сред факторите в мъжкия тенис. Изключително стабилен от основната линия, умеещ да разнообразява началния си удар и най-важното за мен: демонстриращ олимпийско спокойствие. Медведев има всички предпоставки да се намърда в Топ 10 на класацията, при това съвсем скоро.

При дамите преди турнира хоризонтът изглеждаше неясен. Последните 8 турнири от Шлема бяха спечелени от 8 различни състезателки, но тази серия приключи в Мелбърн. Наоми Осака дублира отличието от US Open и като бонус получи първото място в света. Младата японка впечатли с изключителна психика, която отчетливо показа във финала. Пропуснала няколко мачбола и допуснала пълен обрат във втория сет, Осака изтри сълзите от лицето си и приключи турнира по шампионски, забравяйки развитието на двубоя преди това. Огромно браво.

Суперлативи заслужава и Квитова, която преди 2 години по това време изобщо не знаеше дали някога ще се завърне на корта. Е, направи го и постепенно си пробива път към върха.

Серина Уилямс пък показа, че ще бъде сред топфаворитките във всеки голям турнир докато реши. В един от най-красивите двубои победи Симона Халеп, след което направи и невъзможното, за да отстъпи пред Каролина Плишкова. Американката обаче продължава да е сред най-добрите, дори в това си физическо състояние, което е позитивен сигнал за нея. Друга американка – Даниел Колинс, достигна с гръм и трясък до финалната четворка. Ще бъде интересно да видим дали резултатът ѝ в Мелбърн е плод на моментен проблясък, или през следващите месеци ще надгради. Ранното отпадане на шампионката Каролина Вожняцки беше лесно предвидимо, след като датчанката през последните месеци беше изправена пред здравословни проблеми, далеч по-важни от кариерата ѝ на корта. Никак не е изключено до края на сезона да видим няколко смени на караула на върха на класацията в WTA. Пред задачата да предотврати подобен сценарий сега е изправена 21-годишната Осака.

В Мелбърн, очаквано или не, видяхме затвърждаване на позициите от Ню Йорк. Шампионите на US Open се прибраха и с трофея от Australian Open. Новак и Наоми отправиха предизвикателство, което към момента изглежда твърде сериозно за техните колеги. Но, сезонът тепърва започва…

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини