Турнирът в София в десет стъпки



04-02-2019 11:51 | Станко Димов

1. Квартет от Топ 20. Трима тенисисти под 22 години – световният №11 Карен Хачанов, №12 Стефанос Циципас и №16 Данийл Медведев, се присъединяват към №18 Роберто Баутиста Агут в четвъртото издание на Sofia Open.

2. Начело на колоната: Поставеният под №1 Карен Хачанов спечели 46 двубоя, в това число и 3 титли на единично през 2018 година. Той постигна четири победи над играчи от Топ 10 и вдигна титлата от Мастърс 1000 турнира в Париж, който добави към трофеите от Марсилия и родния си град Москва.

3. Гърция на хоризонта: Миналата година Циципас стана първият представител на Гърция, който пробива в Топ 20 на ранглистата. Той спечели титлата от турнира в зала в Стокхолм, а освен това игра на финал на Мастърс 1000 в Торонто. 20-годишният талант продължи да прогресира и през този сезон, като достигна до полуфиналите на Australian Open, като по този начин стана най-младият полуфиналист в Шлема след Новак Джокович (2007, US Open).

4. Троен триумф: Медведев, подобно на 22-годишния си сънародник Хачанов, имаше невероятен сезон, в който спечели 3 титли. Започна тази година с участие на финал в Бризбън, където загуби от Кей Нишикори.

5. Под пара: Шампионът от първото издание на Sofia Open Роберто Баутиста Агут започна по впечатляващ начин годината, печелейки 9 от изиграните 10 двубоя. В Доха той триумфира с деветата си титла на ниво АТП, като на полуфиналите победи световния №1 Новак Джокович. На Australian Open испанецът за първи път в кариерата си игра четвъртфинал в турнир от Шлема.

6. Завръщането на шампиона: Представителят на Босна и Херцеговина Мирза Башич спечели титлата в София миналата година, когато беше под №129 в ранглистата. Той беше един от 8-те квалификанти, които спечелиха АТП титла през миналия сезон. По пътя към триумфа Башич победи водача в схемата Стан Вавринка.

7. Участие във финали: На финала в София миналата година Башич победи Мариус Копил, за когото това също беше дебютно участие в двубой за трофея. По-късно през сезона румънецът се класира на финала в Базел, където отстъпи пред легендарния Роджър Федерер.

8. Stan The Man: Вавринка се подложи на две операции на коляното през 2017-а година, в резултат на които загуби мястото си в Топ 10 и се свлече до №263 след „Ролан Гарос“. През втората половина на сезона швейцарецът успя да навакса частично и да възвърне от позициите си. На старта на сезона Вавринка победи Хачанов в Доха, преди да отстъпи на четвъртфиналите пред бъдещия шампион Баутиста Агут.

9. Уайлд кард: 25-годишният Димитър Кузманов и 17-годишният Адриан Андреев са представителите на България, които получиха покана за участие в основната схема. Третата „уайлд кард“ отиде за бившия №12 Виктор Троицки, който достига минимум до четвъртфиналите в предишните си три участия в София.

10. Холандска следа: Робин Хаасе и Матве Миделкооп се завръщат в София и ще защитават титлата си от миналата година. Дуетът спечели общо 3 трофея през 2018 г. Миделкооп има рекорд 8-1 победи в София, където триумфира и през 2016 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини