Серина Уилямс остана на трона в Мелбърн



30-01-2010 12:53 | Станко Димов

Серина Уилямс защити титлата си от Откритото първенство по тенис на Австралия. На финала на турнита световната номер 1 победи с 2:1 сета Жустин Енен след 6-4, 3-6, 6-2. По този начин Серина триумфира за 5-и път в Мелбърн, което е абсолютен рекорд в оупън ерата. Очаквано най-сериозното оръжие за американката в този мач бе нейният начален удар. Уилямс заби 12 аса и грабна общо 12-а титла от Шлема. От своя страна Енен не успя да повтори успеха на Ким Клайстерс и да спечели турнир от Шлема седмици след за завръщането си на корта. Благодарение на успеха Серина премина границата от 30 милиона долара, спечелени от наградни фондове.

 

Двете направиха равностоен първи сет, който започна с 8 минутен гейм, спечелен от Серина Уилямс. Изненадващо американката направи няколко трудни сервис-гейма, въпреки бруталната скорост на началния удар. Енен стоеше по-сигурно в разиграванията, движеше се повече по корта, но за сметка на това бе отчайващо слаба в сервис-геймовете си.

 

За целия първи сет белгийката вкара едва 46% от началния си удар и е истинско чудо как допусна "само" два пробива, последният от който бе с цената на сета. От другата страна на корта Серина привидно изглеждаше по статична. Световната номер 1 сякаш предварително бе изчислила движенията си и на моменти играта и бе предвидима, но въпреки това първа направи крачка към трофея.

 

Втората част започна добре за Жустин Енен, която видимо подобри играта си. Решителен за изхода на сета се оказа седмият гейм, когато при резултат 3:3 белкгийката стигна до пробив. До края Енен игра почти безпогрешно и не срещна проблеми да затвори сета след 6-3.
Така двете вкараха мача в трети сет, който трябваше да определи новия шампион. В него Серина вкара в действие началния си удар и реши мача. Американката сервираше със скорост от близо 200 км, което на практика не остави шанс за отговор за Енен. Така след 6-2 Уилямс затвори мача и спечели рекордна 5-а титла в Мелбърн.

 

"Преди всичко искам да благодаря на Бог, че имах сили да изиграя този мач. Поздравления за Жустин, която игра силно и имаше шанс да спечели титлата. Радвам се, че тя се завърна и дава повод публиката да я подкрепя толкова силно", сподели секунди след триумфа по-малката от сестрите Уилямс.

 

"Специални благодарности на всички в моя щаб за подкрепата, която ми оказват. Баща ми не бе на трибуните днес, но съм сигурен, че е гледал мача и вече ми е изпратил поздравителен мейл. Не знам дали ще имам възможност пак да го каза, затова специални благодарности на всички спонсори и организатори на този турнир", сподели още Уилямс.

 

"Постигнах една от целите си. Вече се изправних по титли с Били Джийн Кинг и съм щастлива", призна още Уилямс. 

 

Жюстин Енен Белгия     4 6 2
 
Серина Уилямс САЩ   ПОБЕДИТЕЛ  6 3 6
СТАТИСТИКА НА ДВУБОЯ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини