Надал или Федерер? Какво показват числата



16-03-2019 15:19 | Николай Драганов

Рафаел Надал и Роджър Федерер ще излязат тази вечер на централния корт в Индиън Уелс за своя 39-ти сблъсък. Испанецът води с 23:15 победи, но е загубил последните пет мача и не е побеждавал Федерер от 2014-та година. 


Двамата така и не се срещнаха през миналана 2018-та година, след като сезон по-рано играха заедно цели четири пъти, в три от които - на финал. Единственият им мач през 2017-та, който не беше директен спор за трофей, беше именно в Индиън Уелс, където на осминафиналите Федерер се наложи категорично, а по-късно спечели титлата. 


Общо в пустинята на Калифорния двамата са се срещали три пъти, а Федерер води с 2:1 победи. 


Първият им мач там е през 2012-та година на полуфиналите, а Федерер печели с 6:3, 6:4 и се класира на финал. Там е победен Джон Иснър и е спечелената четвъртата от петте му титли в Индиън Уелс.


Вторият им сблъсък е на четвъртфиналите през 2013-та година и този път победата е за Надал след 6:4, 6:2. След тази победа Надал остана на върха на вълната и надиграва последователно Томаш Бердих и Хуан Мартин, за да спечели своята трета титла от тази надпревара.


За четвърти и засега последен път двамата се срещат в пустинята в четвърти кръг през 2017-та година. Федерер е започнал годината извън Топ 10, но триумфира на Australian Open, а след това и в Индиън Уелс и Маями. Мачът срещу Рафа завършва с успех 6:2, 6:3. 


Ако Федерер успее да запише шеста поредна и общо 16-та победа над Надал в съботния полуфинал, а след това спечели и титлата, това ще бъде рекорден шести трофей за него. От друга страна, ако до трофея в неделя стигне Надал, той ще има 4 титли и общо 34 "Мастърс" трофея, като и в момента Рафа е рекордьор с 33. С 32 е Джокович, а Федерер има 27.


Сблъсъците между Надал и Федерер, макар и да представляват най-голямата класика на нашето време, не са на първо място по общ брой, въпреки дълголетието и на двамата. Надал и Джокович имат 53 мача помежду си, а Федерер и Джокович - 47. Едва трета е класиката, придобила названието "Федал". 


Преди началото на двубоя, Федерер може да се похвали с 31 поредни задържани сервис гейма срещу Рафа. Със своите 37 години, Маестрото е най-възрастният полуфиналист в историята на турнира. 


Това ще бъде 10-ти сблъсък (6:3 за Надал) между двамата на полуфинал в дадена надпревара, 20-ти в "Мастърс" турнири (12:7 за Надал) и 20-ти на твърди кортове (Федерер води с 11:9). 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини