Федерер в търсене на титла №101 (превю)



17-03-2019 14:48 | Станко Димов

Роджър Федерер се класира за финала на турнира в Индиън Уелс без игра, след като неговият съперник на полуфиналите Рафаел Надал не излезе на корта заради травма в коляното на десния крак. В неделя Федерер е на прага на поредното историческо постижение и може да стане първият, който триумфира в турнира за шести път.

В момента швейцарецът дели първото място с Новак Джокович, като двамата имат по 5 титли. На финала на Маестрото със сигурност няма да му бъде лесно, тъй като срещу него ще излезе 7-ият поставен Доминик Тийм, който мечтае за първа титла от турнир от Мастърс сериите. Това ще бъде 5-и сблъсък между двамата, като до момента балансът е 2-2 победи. Федерер е спечелил два пъти на хард корт, а Тийм има по един успех на трева и клей.

„Развълнувам съм, че ще участвам на още един финал, ако трябва да бъда честен с вас“, каза Федерер след класирането си за двубоя за трофея в Индиън Уелс. „Това не се случи по желания от мен начин, тъй като не играх на полуфиналите, но както всички знаем, подобни неща понякога се случват в тениса“.

Федерер се представи отлично в турнира до момента, като спечели всичките 8 сета, в които игра. От началото на надпреварата швейцарецът допусна само веднъж да загуби подаването си – това се случи в първия си мач при победата срещу Петер Гойовчик.

Федерер, който с триумфа си в Дубай по-рано през месеца стана едва вторият тенисист със 100 или повече титли, има отлична възможност да заличи неприятния спомен от финала в Индиън Уелс миналата година, когато пропусна 3 шампионски топки и сдаде титлата на Хуан Мартин дел Потро.

„Надявам се, че ще мога да направя велик мач. Това е огромен турнир, а за мен финалът е много важен, особено след случилото се срещу Дел Потро миналата година“, сподели 37-годишният швейцарец.
„Ще бъде страхотно, ако успея да извървя целия път тази година. Ще видим какво ще се случи“.

От другата страна на мрежата ще бъде гладният за успехи Доминик Тийм. 25-годишният тенисист се сдоби с огромна доза самочувствие след победата над Милош Раонич на полуфиналите, която дойде след 2 часа и 31 минути. Световният №8 нямаше загубен сет до въпросния втори срещу Раонич, а сега е готов да натисне отново газта и да вземе Мастърс трофей за първи път в кариерата си.

„Мисля, че той играе много добре. Кик сервисът му функционира с огромна ефективност. Използва умело въртеливото движение, което също е от значение при тези условия. Той е сред най-добре подготвените тенисисти в тура и е способен да удря топката много силно. Настилката тук му пасва отлично“, каза Федерер относно съперника си във финала.

„Надявам се, че ще мога да играя агресивно срещу него. Харесва ми неговия стил. Той умее да разнообразява играта си често и точно затова вярвам, че ще видим някои страхотно разигравания във финала“.

Преди турнира Тийм, двукратен финалист от Мадрид, беше достигал до полуфинал на Мастърс турнир на твърд корт само веднъж. Случайно или не, това беше последният турнир от календара – Мастърса в Париж. Конкретно в Индиън Уелс най-доброто му постижение беше достигане до четвъртфиналите, а показателите му срещу Топ 10 играчите в пустинята – 1-10 победи.

За справка той е с баланс 8-10 срещу Топ 10, когато става въпрос за двубои на клей от Мастърс сериите. Австриецът се чувства комфортно на кортовете в Индиън Уелс, които определя за много сходни с тези на US Open, където миналата година измъчи максимално Рафаел Надал на четвъртфиналите.

„Направих подготовка, която ми позволява да остана в Индиън Уелс през всичките 12 дни. А това помага, при това много. Тази настилка, както и тази в Ню Йорк, отговарят добре на играта ми, особено през деня, когато топката отскача повече“, коментира Тийм.

„Кортът не е твърде бърз, наподобява малко повече на игра на червен корт. Най-голямата разлика е в движението, защото тук не мога да се плъзгам“.
„Винаги е специално, когато се изправиш срещу Роджър Федерер, но чувството е още по-зашеметяващо когато говорим за финал в Мастърс сериите. Това е едва третият ми подобен финал. Наясно съм, че ще ми бъде много тежко, но в същото време ще дам всичко от себе си, за да спечеля титлата“, допълни Тийм.

Федерер пък преследва 28-а Мастърс титла и общо 101-ва за него в кариерата му. Големият финал започва след 00:30 часа българско време.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини