Бивш треньор на Осака я дава на съд за 2 млн. долара



19-03-2019 12:18 | Станко Димов

Кристоф Жан, който е тренирал Наоми Осака и сестра ѝ Мари по време на юношеските им години твърди, че му дължат милиони долара. Според доклад на The Sun Sentinel, през март 2012 г. е подписан договор между Жан и бащата на Осака, като според документа треньорът има право на 20% от спечелените наградни фондове от сестри Осака за „неопределено време“.

В търсене на обезщетение в размер на 2 млн. долара Жан споделя, че не е желаел да наема адвокат, но е бил принуден да го стори. Той твърди, че е бил помолен от бащата на сестри Осака да ги тренира във времена, в които семейството не е разполагало с много пари.

„Не исках да се стига до там, но последният път, когато разговаряхме с Макс (както той нарича бащата на Наоми Осака) той ми каза да си наема адвокат. Това и направих“, коментира Жан пред Sun Sentinel.

Жан е израснал в Южен Хаити, близо до мястото, където живее бащата на Осака. Треньорът споделя, че в годините, в които е работил с Наоми Осака, двукратната победителка в турнири от Големия шлем е била „дебела“, заради което са наблягали предимно на фитнес и тичане.

„Тя (Наоми) беше дебела. Стоеше срещу мен и нямаше сили. Баща ѝ ми каза, че яде много. Изработих трудна програма, наблягахме на много тичане и упражнения“, коментира Жан.

В отговор, световната №1 Наоми Осака назначи за свой адвокат Алекс Спиро. Той е популярен в Ню Йорк, като преди време е работил с рапъра Джей Зи, бизнесмена Робърт Краф, както и серия играчи от НБА. Един от най-паметните му случаи е свързан с бившия играч от НФЛ Аарън Фернандес, който успя да освободи след двойно убийство в Бостън.

„Ще преминем през този случай с успех“, убеден е Спиро. „Бързият прогрес на Наоми не е никаква изненада. Тя никога не е виждала или подписвала този глупав „договор“, според който тя трябва да даде част от приходите си, когато е на 14 г. Това е абсурдно“.

В момента Осака е тренирана от Джърмейн Дженкинс, бивш спаринг партньор на Винъс Уилямс. В началото на годината, дни след като спечели Откритото първенство на Австралия, тя се раздели със Саша Бажин но настоя, че не става въпрос за пари.

„Всички мислят, че в казуса става въпрос за пари, но това не е така. Не бих поставила успеха над щастието си. Няма да се пожертвам, само за да запазя човек около себе си. Това е едно от най-болезнените неща, които съм чувала за себе си“, каза Осака.

21-годишната тенисистка има спечелени две титли от Големия шлем, както и трофея от Индиън Уелс миналата година. Според официалния сайт на WTA, от наградни фондове японката има заработени малко над 10 млн. долара.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини