Когато Федерер осъзна, че коляното му може никога да не се оправи



02-04-2019 17:18 | Николай Драганов

В момента Роджър Федерер отново се намира на гребена на вълната. Той спечели "Мастърс" трофея в Маями, негова втора титла за сезона, и се намира на първо място по спечелени точки през настоящата кампания. 


Но само преди няколко години, швейцарецът не знаеше дали изобщо някога ще бъде в желаната форма. В началото на 2016-та той достигна до полуфиналите, където беше победен от Новак Джокович. На следващия ден, докато се занимава с децата в банята, усеща щракване в коляното. При завръщането му в Швейцария се подлага на ядрено-магнитен резонас и разбира, че е повредил своя менискус и се нуждае от операция.


"Не можех да повярвам. Истината е, че бях доста емоционален, особено след операцията. Погледнах към коляното си и разбрах, че може би този крак или това коляно никога няма да бъдат същите", призна Федерер.


"Стиснах зъби и си казах - добре, ще започна работя още щом изляза от болницата", добави той. Формата не се завръща лесно. Коляното продължава да създава проблеми по време на клей сезона в Монте Карло и Рим, а след това се обаждат и болките в гърба.


"Просто осъзнах, че няма начин да спечеля дори един мач в Париж", разказа Федерер, който взима решение да пропусне Откритото първенство на Франция. 


Швейцарецът се завръща в по-добра форма на тревата, но не и коляното му. Така че след загубата на полуфинала от Милош Раонич, Федерер решава, че е време за почивка. Отборът се съгласява. Сезонът за него приключва.


"Това ми даде цялото време, от което се нуждаех, за да отпочина и да работя отново върху играта си. Така че, когато се завърнах през 2017-та, го направих много силно", каза той.


Федерер влиза в Откритото първенство на Австралия през 2017-та като №17 в схемата и след половин година извън кортовете, но въпреки това печели титлата - първа за него от Големия шлем от почти пет години насам. Победата идва след обрат от 1:3 в петия сет на мача срещу Рафаел Надал. На 35 години и 174 дни, швейцарецът става най-възрастния шампион от Шлема след Кен Розуел през 1971-ва.


"Сам не можех да повярвам, защото мислех, че ще ми трябва поне половин сезон, за да вляза в необходимия ритъм отново. Но приказката ми се разви по друг начин, с онзи финал срещу Рафа и обрата в края. Това беше може би един от най-специалните моменти в моята кариера", завърши Маестрото. 


Същата година той спечели и Уимбълдън, а на следващата година защити и трофея си в Мелбърн - негов 20-ти и засега последен от Големия шлем. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини