Цонга си уреди блокбъстър с Едмънд



09-04-2019 08:04 | Николай Драганов

Жо-Вилфред Цонга продължава битката за пълноценното си завръщане в тура след 7-месечно отсъствие през миналата година заради операция в лявото коляно. 33-годишният французин вече показва знаци, че се доближава до формата, която дълги години го правеше представител на Топ 10.


На старта на турнира от сериите ATP 250 на клей в Маракеш французинът се наложи със 6:1, 7:6(3) над Седрик-Марсел Стебе от Германия след 1 час и 21 минути игра. Цонга има още едно участие в Маракеш - през 2008-ма година, когато достига до полуфиналите без загубен сет, но се отказва заради травма преди мача.


"Беше първият ми мач на клей от доста време, така че съм щастлив от победата. Направих това, което трябваше. Повече от две години, от "Ролан Гарос" 2017, не съм играл на клей на открито. Беше хубаво да се завърна на тази настилка", сподели Цонга след успеха си.


Това беше победа №12 за него през този сезон, след като през миналата година записа общо едва пет успеха. В момента той се намери под №116 в ранглистата. Освен това успя да спечели титлата в Монпелие - от №210 в ранглистата. Той се намира под №26 в класацията за Лондон. 


В опит да достигне до четвъртфиналите, Жо-Вилфред ще има тежка задача в лицето на третия поставен Кайл Едмънд от Великобритания. Едмънд изхвърли Юго Умбер след 6:3, 6:2 в своя първи мач. 


През миналата година, при първото си участие в Маракеш, Едмънд достигна първия си финал в ATP тура, но там беше победен от трикратния шампион Пабло Андухар. Малко по-късно той спечели първата си титла в Антверпен, където пък беше и последният трофей на Цонга преди този от Монпелие през настоящия сезон. 


Успех на старта записа и шампионът от 2008-ма Жил Симон, който се възползва от отказването на Цонга във въпросната година на полуфиналите. Симон надви след 6:4, 6:1 Жозеф Ковалик от Словакия за 90 минути. 


В следващия кръг Симон ще играе срещу Гуидо Андреоци от Аржентина, който изненада Алберт Рамос-Виньолас след 6:3, 7:6(5). С победа започна и Таро Даниел, който се наложи над Миша Зверев след 6:3, 6:0.


По-успешният от братята Звереви - Александър - е водач на схемата в Маракеш и ще открие кампанията си с мач срещу Денис Истомин. Втори поставен е Фабио Фонини, който играе на старта срещу Иржи Весели от Чехия. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини