Официално: Григор Димитров напусна Топ 40



22-04-2019 08:21 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстъпи с 15 позиции в световната ранглиста и от новата седмица е под №43 в нея. 


Димитров не успя да защити точките от достигането си до полуфинал в Монте Карло през миналата година и още след загубата му от Рафаел Надал в трети кръг беше ясно, че това ще се отрази негативно на неговото класиране. 


Гришо разполага с актив от 1030 точки и през тази седмица ще участва на турнира в Барселона. Там той се нуждае от поне две победи, за да защити актива си от миналата година, когато победи Жил Симон и Малек Джазири, преди да отпадне от Пабло Кареньо Буста на четвъртфиналите.


След това Димитров ще има възможност да натрупа актив и на два "Мастърс" турнира на клей - в Мадрид и Рим, където през миналата година стартира от втори кръг и допусна две загуби в първите си мачове. На "Ролан Гарос" пък Гришо отпадна в трети кръг, а сезонът на трева също беше слаб - една победа в Куинс и две загуби, съответно във втори кръг там и в първи кръг на Уимбълдън.


Всичко това означава, че Димитров ще има достатъчно шансове в следващите месеци, при добра игра, отново да натрупа актив от точки и да се изкачи обратно нагоре в ранглистата. 

 

При останалите представители на България най-високо за поредна седмица е класиран Димитър Кузманов, който отстъпва с 2 места до №326. 480-ти е Александър Лазов, а 485-ти - Александър Лазаров. 


На върха на класацията на ATP остава Новак Джокович, следван от Рафаел Надал, Александър Зверев и Роджър Федерер. Пети е Доминик Тийм, а Кевин Андерсън измества Кей Нишикори от шестата позиция, тъй като японецът отпадна много рано в Монте Карло, а през миналата година игра финал. Топ 10 допълват Стефанос Циципас, Хуан Мартин дел Потро и Джон Иснър.


Шампионът от Монте Карло Фабио Фонини се изкачва до рекордната за себе си 12-та позиция след скок с 6 места. Неговият съперник на финала Душан Лайович пък прогресира с 24 места до №24 в света. Най-голям скок пък прави друга италианска изненада от Княжеството - 23-годишният Лоренцо Сонего, който тръгна от първи кръг на квалификациите, записа пет победи и достигна до четвъртфиналите, което го изкачва с 30 места до рекордната за него 66-та позиция в света.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини