Треньор на Федерер предрече силни дни на клея



Треньор на Федерер предрече силни дни на клея
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
30-04-2019 10:30 | Николай Драганов

Ситуацията на Роджър Федерер преди първата му официална поява на клей корт от дълго време насам може да бъде описана като "дете, което отива на първата си екскурзия". Това коментира дългогодишният фитнес треньор на швейцареца Пиер Паганини. 


Последният мач на червени кортове беше през 2016-та година срещу Доминик Тийм, а в дните преди началото на "Мастърс" турнира в Мадрид, където Федерер ще направо своето завръщане, Паганини разказа повече за състоянието на Маестрото. 


"Ще работим здраво до 5 май, така че е твърде рано да се каже какво е положението - това ще може да бъде казано, когато резултатите са добри. Но започнахме на ниво. Той е като дете, което отива на първата си училищна екскурзия. Чудесно е да видиш неговия ентусиазъм, който има голям положителен ефект върху тренировките", коментира Паганини.


Федерер стартира подготовката за сезона "на червено" малко след като спечели "Мастърс" турнира в Маями. По-рано през тази година, макар вече да бе допуснал завръщане на червената настилка, той отхвърли възможността да има голям успех на клей отново. През тази година се навършват 10 години от неговия първи и единствен триумф на "Ролан Гарос". Общо 11 от неговите 101 титли са дошли на тази настилка. Последната такава беше през 2015-та година в Истанбул.


Въпреки твърденията на самия швейцарец, според Паганини той може да представлява заплаха за всички фаворити в следващите седмици. Освен това той има голям шанс да се завърне в Топ 3 на ранглистата, тъй като няма никакви точки за защита и се намира само на 180 от третия Александър Зверев, който има проблеми в последните месеци.


"При Роджър ентусиазмът и амбицията винаги се допълват. Мисля, че е сподобен на чудесни резултати на клей. Той отива на всеки турнир сякаш му е първи и последен", увери фитнес треньорът.


"Всяка настилка има своите специфики. На клея квадрицепсите и адукторите са особено важни. Долната част на гърба е ключова на тревата, а краката, колената и тазобедрените ставки - на твърдите кортове. Това е таниса. Всяко тяло има своите уязвими и силни страни. Надал се чувства по-добре защитен на клей, колената го болят повече на твърди кортове. Някои контузии просто не могат да бъдат избегнат, но можем да предотварим много от травмите с индивидуално пригодени тренировки", добави Паганини, който работи от 20 години с Федерер.

 

За момента е ясно, че Федерер ще участва в Мадрид и на "Ролан Гарос". Според UbiTennis все пак има шанс той да приеме и късна покана за "Мастърс" турнира в Рим, като това зависи от представянето му в Мадрид.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини