Надал: Това е по-нормално от онова през последните 14 години



12-05-2019 09:19 | Николай Драганов

Рафаел Надал е свикнал да трупа титли, а не поражения, особено когато стане време за сезона на клей. През тази година обаче ситуацията е различни и в три изиграни турнира досега - Монте Карло, Барселона и Мадрид - Рафа ще остане без трофей.


Последното преживяно разочарование беше на полуфиналите в столицата на своята родина, където отстъпи на Стефанос Циципас в три сета. Това означава, че в настоящия сезон Надал ще регистрира най-дългият период в очакване на първи трофей за годината от 2004-та година насам.


"Мисля, че случващото се сега е по-нормално от онова, което се случваше в последните 14 години", коментира Надал след поражението от Циципас. 


"Имам тенис пред себе си. Имам време пред себе си. Ще имам още възможности да спечеля тези турнири, които не успях да спечеля през тази година. Онова, което трябва да направя, е да бъда здрав и да се опитам да играя тенис на най-високо ниво", добави Рафа.


"Ако успея да го направя догодина, все още имам много добра възможност да се боря за тези титли, а през този сезон имам още два турнира на клей. Ще видим какво ще се случи там", подчерта той.


От 2005-та година насам, Надал печели повече от 1 титла на клей всеки отделен сезон. Постижение, което е поставено на карта в Рим и Париж в следващите седмици. 


"Тенисът е въпрос на победи и загуби. Имах щастието да спечеля много през много години на тази настилка. Тази година изглежда нещата не вървят точно по начина, по който искам - близо съм, но не успявам. Просто трябва да приемеш това. Но да го приемеш не означава да не се опиташ да го промениш. През целия си живот съм приемал победите естествено, с много спокойствие. Със загубите ще направя същото. Те са нормални и аз ще ги приемам нормално", добави Надал.


"Можем да опитаме и ще намерим много извинения, възможности, обяснения, но в крайна сметка е на въпрос на това дали играеш добър тенис - ако го правиш, ще можеш да спечелиш мачове като този днес. Не успях да играя толкова добре, колкото ми се искаше. Така че, резултатът е, че не успях да спечеля", анализира испанецът.


Той изрази съжалението си, че няма да успее да зарадва родните си фенове с още един двубой и евентуална победа: "Загубих. Загубих възможност да играя финал във важен за мен турнир, прекрасен турнир. Пропуснах възможност да играя утре отново, което щеше да означава още един ден пред тези страхотни хора, които идват тук, за да ме подкрепят. Онова, което ми дават, е невъзможно за описание и не мога да им се отблагодаря достатъчно".


Надал отдадено заслуженото на Циципас, но обобщи, че причината за загубата е в неговата игра. "Ако трябва да бъда честен, чувството ми е, че ставаше въпрос за мен тази вечер. Той е млад, подобрява се и има голям талант. Но не виждах загубата, ако играех на същото ниво, на което на финала в Барселона срещу него през миналата година, или в Австралия в началото на този сезон. Това е моето чувство. Може би това не е истината, но това е чувството ми", завърши Рафа. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини