Ролан Гарос 2011: Кои са основните претенденти за титлата



12-04-2011 12:23 | Станко Димов

За да научите името на шампиона от „Ролан Гарос” 2011 при жените най-вероятно трябва да се консултирате с най-добрите астролози на планетата. През последните години женският тенис стана толкова непредвидим, че не би било изненада да видим на пример Юлия Пунтинтсева с титлата в Париж. Разбира, на ум първи ни идват Каролина Вожняцки, Ким Клайстерс и Виктория Азаренка. Въпреки силната форма на трите обаче техните изпълнения на клей никога не са били така запомнящи се. Ким не е играла на „Филип Шатрие” от 2006-та година, а резултатите на Вожняцки да тази настилка далеч не са като на твърди кортове.


Едва ли са много случайните хора, които веднага ще ви отговорят кой спечели „Ролан Гарос” миналата година (разбира се, ако не провеждате анкетата в Италия). До началото на Откритото първенство по тенис на Франция остават 6 седмици, затова решихме да ви предложим и Топ 10 на фаворитите за титла на колумниста Грегъри Ланзенберг.


Ким Клайстерс
Залозите срещу Ким в Париж ще бъдат много. Първо, не е ясно, дали тя ще се върне на корта на време. Освен това финалистката в турнира от 2001-ва година никога не се е чувствала достатъчно комфортно на клей. На всичкото отгоре Клайстерс за последно игра в Париж през 2006-та година, когато загуби на полуфинал от сънародничката си Жустин Енен – една от най-добрите състезателки на клей за всички времена. И въпреки всички тези факти няма да бъде сензация Клайстерс да спечели в Париж. Единствените състезателки, които видимо имат превъзходство пред Ким на червено са Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова, които могат да мисират по страхотен начин играта си. Затова „Ролан Гарос” ще бъде най-голямото предизвикателство пред Клайстерс за годината. Да не забравяме, че белгийката държи в ръцете си последните две титли от Големия шлем, така че всички ще трябва да се съобразяват с нея в Париж.


Франческа Скиавоне
В професионалния спорт когато навършиш 27 години вече те възприемат за стар. Да спечелиш „Ролан Гарос” на 30 обаче си е истинско постижение. Разбира се, миналогодишният успех на Скиавоне бе истинска сензация. Подобни триумфи не са рядкост, но в повечето случаи след тях играчът не защитава силните позиции. Нищо подобно за Скиавоне обаче. Италианката достигна до ¼-финал в Монреал, US Open и Пекин, както и до полуфинал в Токио. В началото на годината родената в Милано състезателка спечели един от най-вълнуващите двубои в историята – срещата със Светлана Кузнецова на 1/8-финалите в Австралия. Двубоят между двете продължи повече от 4 часа, а Скиавоне се наложи с 16:14 гейма в решителния сет. Определено италианката има шанс да защити трофея си от миналата година.


Светлана Кузнецова
Светлана Кузнецова е една от състезателките, които в кариерата си така и не успя да спечели вниманието на медиите. Фактът, че интересът към нея не е като при сънародничката й Мария Шарапова на пример определено сваля голяма част от напрежението от раменете й. Да не забравяме, че Кузнецова има две титли от Големия шлем – US Open 2004 и „Ролан Гарос” 2009. Да не забравяме, че рускинята е една от „завършените” състезателки, която няма кой знае какво да развива в играта си. Най-големите проблеми пред „Кузи” идват, когато тя трябва да приключи даден мач, или когато изгуби ритъма си. Нееднократно сме виждали как Светлана се нуждае от сет, дори и повече, за да напипа играта си. Въпреки това обаче Кузнецова е една от най-стабилните състезателки на клей, което я превръща в основен фаворит в Париж.


Виктория Азаренка
Виктория Азаренка е различен играч от този, който беше преди година. Сега е много по-търпелива, не се разстройва, когато загуби някоя важна точка. Не случайно спечели титлите в Маями и Марбея, два турнира, които са на коренно различни настилки. Определено серията от 11 поредни победи ще вдъхне на Азаренка увереност в навечерието на „Ролан Гарос”. 21-годишната състезателка проби в Топ 10 още преди 2 години. Миналият сезон обаче страдаше от различни контузии, след което в началото на тази година показва най-добрия си тенис. Азаренка промени голяма част от щаба си, в това число треньора и кондиционния специалист. Финалистката от „Ролан Гарос” 2009 определено има какво да подобрява при сервиса си, но в същото време е станала достатъчно издържлива физически, което и дава повече сила на корта. Определено няма да е изненада ако видим Вика на финал на „Ролан Гарос”.


Каролина Вожняцки
Може ли световната номер 1 да изненада света печелейки първата си титла от Големия шлем на „Ролан Гарос”? Мисля, че ще трябва да почака още малко. Някои веднага ще ме оборят казвайки, че датчанката спечели на клей в Чарлстън, което ще и вдъхне кураж преди битките в Париж. Веднага ще отговоря, че настилката в Чарлстън е толкова различна от тази на „Ролан Гарос”, колкото тревния корт на Уимбълдън с този от „Флашинг Медоус”. В Чарлстън члеят е доста по-бърз и твърд от този в Европа. Червеният клей е доста по-бавен, което променя ритъма на игра.
Промяната на ракетата през януари, гарнирано с няколко неубедителни резултата накара феновете на Вожняцки да се тревожат за формата й. Тя обаче моментално отговори, печелейки титлите в Дубай, Индиън Уелс и Чарлстън. Гледайки играта й можем да кажем, че тя спечели много мачове с постоянство и физическа енергия. За първа титла от Шлема обаче се иска и агресия на корта.  Сигурен съм, че скоро и това ще стане, може би на US Open в края на сезона, но не и на „Ролан Гарос”.


Вера Звонарьова
Вера Звонарьова е потенциална номер 1. Рускинята игра финал на Уимбълдън и US Open миналия сезон, след което трайно се настани на третото място в ранглистата. Спокойно можем да кажем, че московчанката е една от завършените състезателки в тура. Вера умее по уникален начин да чете играта и да разгадава слабите страни на опонента от другата страна на корта. Тя е интересна, защото е различна от другите момичета. Прекарва по няколко часа на ден във фитнес залата, извършвайки специфични упражнения и натоварвайки отделни мускули. Единственият й недостатък до момента е представянето й на „Ролан Гарос”. Тя не взе участие в турнира през 2007-ма и 2009-та заради контузии, а миналата година отпадна още във втори кръг. Във всеки случай тя е различен играч от този, който беше преди година и има сили за нещо запомнящо се в Париж.


Доминика Цибулкова
Знам, че много хора ще останат изненадани от този избор, но аз давам сериозни шансове на Цибулкова на „Ролан Гарос”. През 2009-та година, едва на 20, тя стигна до полуфинал на „Филип Шатрие”, след което очакванията към нея бяха доста големи. Тя достигна до 13-то място в ранглистата, но съвместната работа с треньора й Владимир Платеник не даде желаните резултати. В момента обаче тя работи с дуото, което изведе Динара Сафина до първото място в света – треньорът Желко Краян и фитнес специалист. Червената настилка е сред любимите й. Накрая, но не на последно място, чехкинята е една от малкото, които от началото на годината могат да се похвалят с победи над Каролина Вожняцки (Сидни) и Вера Звонарьова (Индиън Уелс).


Мария Шарапова
Мария Шарапова отново намери формата си. След като се луташе в пространството близо две години, с финала в Маями Маша показа, че отново има сили за титла. За да спечели 4-ти трофея от Големия шлем обаче Шарапова ще трябва да намери пълната мощ на сервиса си. В същото време червената настилка определено е най-сериозното предизвикателство пред Шарапова. Въпреки това рускинята си остава изключително опасна, ако и бъде предоставено достатъчно място да нанесе удар по правата. Все пак Маша няма да има особен шанс за успех, ако се падне в една част на схемата с няколко клей-корт специалистки.


Андреа Петкович
Андреа Петкович е изгряващата звезда на 2011-та година. Германката разви значително играта си през последните две години. Физическата й сила и стабилният първи сервис я правят доста сериозен опонент, когато става въпрос за клей. Особено голям е прогресът на Петкович в психическо естество, за което говорят победите над Каролина Вожняцки и Йелена Янкович в Маями. Разбира се, 23-годишната състезателка има какво да желае още от играта си, особено що се отнася до втория й сервис и вариативността.


Саманта Стосър
През последните две години Саманта Стосър остави отлични впечатления с изявите си на „Ролан Гарос”. Полуфинал през 2009-та и финал през 2010-та говорят ясно затова. Клеят е любимата настилка на австралийката, а когато тя е в настроение си е направо непобедима. Представянето й на клей е по-близо до мъжкия тенис – убийствен сревис, плоски удари и много физическа мощ. Въпреки колебливия старт на сезона Стосър се нуждае от 1,2 добри победи на клей, за да върне самочувствието си. Без съмнение тя ще бъде един от големите фаворити на „Ролан Гарос”.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини