Григор срещу Стан – битка номер девет



30-05-2019 22:14 | Станко Димов

В късния следобед в петък Григор Димитров ще се изправи срещу Стан Вавринка в един от най-интригуващите двубои от третия кръг на Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос“. Българинът и швейцарецът се познават отлично, като до момента са се срещали 8 пъти, в които имат поделен брой победи – по 4.

Любопитен е фактът, че това ще бъде трети последователен дуел между тях в турнир от Големия шлем. Миналата година те играха в първия кръг на Уимбълдън и US Open, а победител и в двата сблъсъка излезе Stan The Man.

Двамата имат още един дуел на ниво Мейджър турнир – Australian Open 2011, когато Вавринка затваря мача в три сета. Имат и 4 мача в турнир от Мастърс 1000 сериите, както и един „на по-ниско ниво“ – АТП 500 в Куинс Клъб, Лондон. С други думи – Димитров и Вавринка играят един срещу друг само на големи турнири и петъчният им дуел няма да направи изключение.

Конкретно на „Ролан Гарос“ двамата имат коренно различна история. Григор Димитров за трета поредна година достига до третия кръг, но, поне до момента, това е и най-доброто му постижение.

Какво да кажем за Вавринка?! Шампион в Париж от 2015 г., когато на финала победи световния №1 Новак Джокович. Финалист от 2017 г. (загуби от Надал)  и полуфиналист от 2016 г. (загуби от Мъри).

7 от спечелените 16 титли на Вавринка са именно на клей. Освен триумфа на „Ролан Гарос“ 2015 г., той може да се похвали и с Мастърс 1000 от Монте Карло година по-рано. Последната титла на Вавринка изобщо също е спечелена на клей – Женева 2017 г.
Освен вече споменатата титла в Париж, Вавринка има още два трофея от Големия шлем – Australian Open 2014 г. (победи Надал на финала) и US Open 2016 г. (победи Джокович на финала).

Организаторите поставиха двубоят да бъде последен от програмата на корт „Сюзан Ланглен“, като се очаква да започне около 18:00 часа.
Пътят на двамата до сблъсъка им също е много различен. Вавринка изигра общо 7 сета в първите си два мача, докато Григор – цели 10. След победата над Чилич в сряда българинът призна, че болките в рамото все още не са отминали.

Конкретно на клей Димитров води с 2:1 победи, в това число и „тежък бой“ 6:1, 6:2 на Мастърс 1000 в Монте Карло през 2015 г. В момента 34-годишният швейцарец е №28 в ранглистата, където Димитров е №46.

Успех, Гришо!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини