Федерер: Имам шанс срещу Рафа



05-06-2019 11:31 | Николай Драганов

Роджър Федерер се завърна на "Ролан Гарос" за първи път от 2015-та година, а представянето му досега е забележително - той постигна четири чисти победи, а на четвъртфинала загуби един сет, но отстрани намиращия се в отлична форма свой сънародник Стан Вавринка.


Това означаваше класиране на полуфинал, където го очаква големият му съперник Рафаел Надал. Това ще бъде 39-ти мач помежду им, като испанецът води с 23 на 15 победи. Само на клей статистиката е 13:2 в полза на Надал, а на "Ролан Гарос" - 5:0. 


Въпреки това, мнението на самия Федерер е, че той има шанс за победа срещу големия фаворит за трофея и актуален негов носител. 


"Както срещу всеки един играч, винаги има шанс. В противен случай никой нямаше да дойде да гледа мача, защото би знаел резултата предварително. Това е спортът - всеки мач трябва да бъде изигран, преди да бъде решен", коментира Маестрото.


"Именно в това вярва всеки играч, който се изправя срещу Рафа. Те знаят, че ще бъде много тежко. Но просто не знаеш какво ще стане. Може да има някаква проблем. Може да е болен - не знаеш. Може да направиш страхотен мач, а неговата игра да не върви. Може да има силен вятър, дъжд, да има 10 отлагания заради лошо време. Не знаеш какво може да се случи. Просто трябва да опиташ да се поставиш в ситуацията", добави той.


"Преди мач с Рафа, особено на клей, трябва да си наясно с неговите най-силни страни, какво ще ти предложи. Освен това е много различно, защото е левичар. Имам два дни, което би трябвало да е добре. По-добре от един или от нито един. Ще имам време да потренирам с левичар. Изиграх пет мача срещу играчи, които играят с дясна ръка, така че това е пълна промяна. Начинът, по който топката идва, по който се върти - различно е и трябва да свикнеш бързо. Нямаш много време да губене", анализира швейцарецът.


"В някаква степен трябва да бъдеш безстрашен. Да посрещаш отскачащите топки, слайсовете, всичко - това ще правя в петък", обеща той.


Роджър и Рафа са се срещали едва един път на клей в последните осем години - през 2013-та година в Рим. Онова, на което Федерер може да стъпи, е серията му от победи срещу Рафа на твърди кортове - пет поредни успеха, което е най-дългата серия за него в тяхното съперничество, започнало през далечната 2014-та година в Маями.


"За мен да стигна до Рафа не беше лесно. Трябваха ми пет победи. Ето защо съм много щастлив, че ще играя с него, защото ако искаш да постигнеш нещо на клей, в даден момент, ще трябва да се срещнеш с него, защото е много силен и ще бъде там. Още когато реших да играя на клей се надявах това да се случи. Ако имах за цел да го избегна, просто не трябваше да играя на клей. Но с тази цел на ум, мисля, че си помогнах да стигна толкова напред в турнира", завърши Федерер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини