След 180 минути фантастичен тенис: Непобедимият Надал надви и възродения Анди Мъри (видео)



16-04-2011 19:34 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Рафаел Надал е само на крачка от рекордна седма поредна титла на "Мастърс 1000" в Монте Карло. Испанецът се наложи след три часа игра над Анди Мъри с 6:4, 2:6, 6:1 и достигна битката за трофея. Двамата тенисисти изнесоха изключителен спектакъл, който беляза символичното завръщане на Мъри на топ ниво, след спада от януари насам. Надал пък за първи път от много време бе истински "тестван" на любимия клей.

 

Началото по нищо не предвещаваше последвалата гладиаторска битка. Организаторите забавиха старта, за да може Мъри да проведе загрявка и да прецени дали ще игра, тъй като той се е оплакал от проблем с лакътя.

 

Шотландецът стартира с пробив мача, но шампионът от последните шест години в Монако, отговори подобаващо. Надал направи два пробива за 4:1. Очакванията обаче да спечели лесно първия сет, не се оправдаха. При 2:4 Мъри стигна до 0:40 в подаване на Надал и в крайна сметка проби. Той спаси две точки за 3:5 и след изключително дълъг гейм възстанови равенството - 4:4.

 

В този момент на подем, Мъри направи няколко необясними грешки и Надал се възползва да поведе с 5:4, а след това и да пробие за спечелването на сета. Първата част продължи изумителните 69 минути игра. В тях решителни бяха няколко непредизвикани грешки в повече на Мъри. Освен това Надал имаше леко предимство при спечелените точки след втори сервис.

 

След почивката шотландският боец не само не се предаде, а показа на Надал че вярва в евентуален обрат. Още от първия гейм Мъри наложи високо темпо. Той поведе с 2:1 и пробив. Четвъртият гейм в тази част бе чудовищен и продължи близо 20 минути.

 

Мъри с много смела игра спаси пет точки за пробив преди в страхотен стил да затвори за 3:1. Малко по-късно след нова епична битка Мъри взе аванс от 4:1 и два пробива. Световният номер 1 върна един от тях, но това бе всичко, за което имаше сили. Така след 71 минути отличен тенис в тази част Мъри изравни с 6:2.

 

Финалистът от Australian Open показа много добър тактически план, успя да неутрализира вездесъщия форхенд и в същото време доминираше дори по-дългите разигравания. За този повече от един час Надал направи едва три печеливиши удара срещу над 15 за Мъри.

 

В решителния трети сет обаче Мъри не издържа нито физически, нито психически. Надал лесно поведе с 3:0, след което Мъри получи медицинска помощ заради контузия десен лакът. След завръщането си в игра британският номер 1 нямаше сили да се противопостави на Краля на клея. На пресконференцията след мача Мъри призна, че му е била направена инжекция с кортизон в зоната около лакътя в нощта преди мача.

 

Така в спор за титлата Надал ще играе с Давид Ферер. Матадора има аванс от 11:4 (8:1 на клей) срещу своя добър приятел. До момента Рафаел Надал има 29 титли на клей и невероятните 32 поредни полуфинала на турнири на червено.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини