Федерер за Голямата тройка: Спечелихме от съперничеството си



30-06-2019 13:19 | Николай Драганов

Преди две десетилетия Пийт Сампрас държеше рекорда за най-много титли от Големия шлем в Откритата ера с 14 отличия.

 

Невероятно, но 20 години по-късно цели трима играчи преодоляха този рекорд - Роджър Федерер (20), Рафаел Надал (18) и Новак Джокович (15). Според Федерер, който влиза в Уимбълдън 2019 с рекордните осем титли от турнира, тримата големи всъщност са спечелили от това, че са част от една ера. 


"Забавното е, че винаги гледаме на нещата така - някой е взел нещо от другия. Вероятно сме. Но в същото време, ние принуждаваме съперника да покаже най-доброто от себе си", анализира Маестрото, който дебютира на Уимбълдън преди 20 години. 


Един от тях тримата - Федерер, Джокович и Надал - е спечелил 14 от последните 16 издания на Откритото първенство на Великобритания. Единствените две изключения са титлите на Анди Мъри, който оформяше Голяма четворка, но проблемите му преопределиха, че сегашната ера по-скоро ще бъде запомнена като тази на трима големи тенисисти. 


14 години след като за първи тримата се състезават заедно на Уимбълдън, те все още са тук и са големите фаворити за трофея. Нещо повече - окупирали са и първите три позиции в света. 


"Мисля, че определено станахме по-добри играчи заради останалите от нас. Не знам дали още щяхме да играем, ако бяхме част от различни ери. Но е забавно, че ни има. Надявам се феновете да се наслаждават. Защото мисля, че сме различни и хората могат да харесат различен играч", добави швейцарецът в навечерието на Уимбълдън.


Преди седмици Федерер спечели рекордна 19-та титла на трева, триумфирайки в Хале. Ако стигна до полуфиналите, той ще е записал невероятните 100 победи на Уимбълдън. "Все още мисля, че е много различно. За някои може би е като на хард, но според мен е доста различно. Изисква се различно движение, различен талант. Различен е начинът, по който топката отскача, по който трябва да я удариш, за да се върти, доста е различно", коментира Федерер.


За първи път от 2016-та година насам, Федерер влезе в сезона на трева, след като игра и на клей преди това. 37-годишният швейцарец при това се представи прекрасно, достигайки до полуфинал на "Ролан Гарос", загубен от бъдещия шампион Надал.


"Не знам дали ще получя някакъв голям бонус от това, че играх на клей. Всичко на трева е различно. Не просто въртеливите топки нямат такъв ефект, както на клей, но също така играчите са доста по-близо един до друг. Досега съм много щаслив, че играх в сезона на клей. Щастлив съм, че се пригодих бързо към тревата, преминах през харе, клей сезона, "Ролан Гарос", без никакви контузии, чувствам се добре. Мисля, че ще бъда готов за по-дълги разигравания. Но дали ще търся такива, защото играх на клей? Не мисля", каза той.


20-кратният шампион от Големия шлем ще открие кампанията си срещу младия южноафриканец Лойд Харис. Маестрото е в една половина с Рафаел Надал, с когото могат да се срещнат на полуфиналите. През миналата година той загуби от Кевин Андерсън на четвъртфиналите, след като допусна един от най-големите обрати в кариерата си, губейки след преднина от 2:0 сета срещу южноафриканеца. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини