Любомир Тодоров: Федерер и трева в едно изречение винаги прави швейцареца фаворит



30-06-2019 19:15 | Станко Димов

В навечерието на третия за сезона турнир от Големия шлем – Уимбълдън, от Tennis24.bg се свързахме с колегата от Националното радио Любомир Тодоров, който беше любезен да сподели очакванията си за битките на тревните кортове в английската столица.

-    Здравей, Любо. В навечерието сме на Уимбълдън, но все пак да те питам нещо и за отминалия наскоро Ролан Гарос. 12-ата титла на Надал едва ли те е изненадала, но как ще коментираш триумфа  а Ашли Барти?
-    Здравей, Станко! Да, Надал не беше много убедителен на клея този сезон, но показа, че когато се стигне до мачове в Париж във формат 3 от 5 сета е ненадминат. Титлата на Барти определено беше изненадваща, но такива бяха и други две от полуфиналистките – тийнейджърките Анисимова и Вондроушова. Така че най-високо поставената в топ 4 Ашли може би заслужено спечели трофея.

-    Жребият за Уимбълдън е факт. На хартия пътят на Новак Джокович сякаш изглежда най-лек. Съгласен ли си с мен и как ще коментираш самия жребий?
-    Да, шампионът не би трябвало да има проблеми в началото. Ноле започва в понеделник срещу Филип Колшрайбер. В четвърти кръг може да се изправи срещу Григор Димитров, но е рано да се говори.
Надал изглежда в доста трудна позиция, но ако преодолее Сугита и евентуално „оръдията“ Кириос и после Шаповалов, би имал големи шансове да стигне много напред. Все пак Рафа миналата година стигна полуфинал на „Олд Инглънд клъб“, но не е играл финал на Уимбълдън от 2011-а.
Федерер и трева в едно изречение винаги прави швейцареца фаворит. Но на осемкратния шампион ще му бъде дяволски трудно да играе на 12-ия си финал в Лондон. Сезонът на трева е най-кратък и в него могат да стигнат до славата тенисисти, които на други настилки нямат шанс срещу голямото трио на върха. Въпрос на ден, отличен начален удар и елементът на изненадата. Но от първия си трофей през 2003 година Маестрото само веднъж е отпадал преди четвъртфиналите и мисля, че ще спази традицията.

- На Ролан Гарос за първи път от доста години до полуфиналите стигнаха първите четирима в схемата. Очакваш ли подобно нещо да се случи и на Уимбълдън?
-Не, Доминик Тийм няма как да го направи, а и Надал не е много сигурен за финалната четворка.

- Много се изговори за схемата при мъжете и фактът, че Федерер е преди Надал, въпреки, че е зад него в ранглистата. Одобряваш ли различията при оформянето на схемата при мъжете на Уимбълдън или не. Какво е твоето мнение по темата.
- Да, не е справедливо, защото иначе каква е ролята на класацията на АТР, както логично попита Рафа. Но щом регламентът не го забранява…Така че чак такава драма – не виждам. Вторият Рафа пак би могъл да бъде в половината на третия Роджър, както е и сега.

- Жребият на Григор Димитров. Първо Муте, после евентуално Оже-Алиасим. Докъде виждаш Григор Димитров в турнира?
- Димитров би било добре да запише победа утре срещу французина. С канадския тийнейджър Оже-Алиасим вече играха и младежът впечатли с начален удар и хъс, но показа и че все още е доста „зелен“ и във формата на турнирите от Шлема и би му било трудно срещу българина. Стига Григор да е гладен за успехи, нещо, които не виждам у него напоследък. Прогнозата ми е, че максимумът за него би бил осминафинал срещу Джокович. Което няма да е малко и би било второто му най-добро класиране на Уимбълдън след полуфинала през 2014-а.

-    При дамите след края на хегемонията на Серина Уилямс е пълна мистерия. Коя (кои) според теб са тенисистките, които имат най-голям шанс за трофея в Лондон?
-    При жените може Кербер да защити титлата си, но това ми се вижда трудно. Чехкините Плишкова и Квитова също са с реални шансове. Не са за пренебрегване и възможностите на двете последни водачки в ранглистата – Осака и Барти. Очаквам добро представяне и от украинката Даяна Ястремска.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини