Джокович спечели петата си титла на Уимбълдън след най-дългия финал в историята



14-07-2019 21:11 | Станко Димов

Новак Джокович спечели за пети път титлата от Уимбълдън. На финала сърбинът се наложи с 3:2 сета над Роджър Федерер, в отделните части 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3). Срещата продължи 4 часа и 55 минути и се превърна в най-продължителния финал в турнира, подобрявайки дуела между Федерер и Надал през 2008 г., който продължи 4 часа и 48 минути.

В срещата на петия сет, при 8:7 в своя полза, Федерер имаше 40:15 и свой сервис, но пропусна и двата мачбола, което впоследствие му коства и крайния успех.

„Това беше невероятен финал, който аз ще се опитам да забравя“, каза Федерер след последната точка в срещата.

„Мисля, че това е най-вълнуващият и непредвидим финал, който съм играл в цялата си кариера. Уважавам ужасно много Роджър, за съжаление в тези мачове един от двамата трябва да загуби. Беше нереално как успях да се върна в този мач, след като отразих две шампионски точки“, коментира от своя страна новият-стар шампион Джокович.

За сърбина това е 16-та титла от Големия шлем, както и втора за сезона, след като през януари той спечели и Australian Open.

В първия сет имаше една единствена точка за пробив, която се откри пред Федерер в четвъртия гейм, но Джокович я отрази. Впоследствие двамата взимаха сравнително лесно подаванията си и заслужено се стигна до тайбрек, в който имаше няколко обрата. Джокович започна силно и поведе с 3:1 точки, но след това Федерер обърна до 5:3 в своя полза. Последваха нови два минипробива за сърбина, с които той си осигури сета – 7:6 (5).

Коренно различен беше вторият сет. Федерер успя да пробие още в първия гейм, след което дублира аванса си и поведе с 4:0 след два брейка. В този момент Джокович ясно осъзна, че сетът е изгубен и до края му успя да вземе веднъж подаването си, за да избегне „геврек“.

Сходен с първия беше третият сет. Федерер отново единствен стигне до точка за пробив, но тя беше с цената на сета, защото дойде при 5:4 в негова полза и преднина 40:30. В ключовия момент обаче Джокович пласира ас по правата, след което с нови два добри началния удара изравни за 5:5. И в този сет имаше тайбрек, в който сърбинът поведе с 5:1 точки, след което се наложи със 7:4.

В четвъртия сет, по подобие на втория, Федерер дръпна с два пробива и поведе с 5:2 гейма, като при този резултат сервира за сета. Джокович успя да стигне до първия си пробив в мача изобщо и намали преднината на швейцареца, но при втория случай, в който сервира за сета, Маестрото не трепна.
Първи до точки за пробив във финалния сет стигна Джокович. В четвъртия гейм Ноле имаше три брейк-пойнта, два от които последователни, получи лукса да играе на втория сервис на Федерер, но и в трите случая швейцарецът намери начин да се измъкна и да изравни за 2:2 гейма.

Пробивът за Джокович обаче не закъсня и дойде в шестия гейм, когато отново сърбинът имаше преднина 40:15 при начален удар на Федерер. Вторият в схемата отрази първия брейк-бол, но при втория беше повикан на мрежата, където Джокович го размина с перфектен бекхенд по диагонала.

Федерер обаче не се предаде и притисна опонента си в следващия гейм и успя да си осигури точки за връщане на пробив, като реализира втората. По този начин той съхрани и интригата в сета.

В следващите минути двамата взимаха подаванията си, за да се стигне до 15-ия гейм, когато получи точка за пробив и я реализира за преднина 8:7. Сервирайки за мача Федерер поведе с 40:15, получи два мачбола, но Джокович спечели следващите 4 точки и изравни резултата 8:8.
В следващите минути двамата не допуснаха пробиви и така при 12:12 се стигна до тайбрек, а мачът официално стана най-дългият финал в историята на турнира.

В него Джокович се наложи със 7:3 точки и вдигна трофея.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини