16-а перла в короната на Краля



31-01-2010 12:15 | Николай Драгиев

Роджър Федерер стигна до 16-а титла от "Големия Шлем" след победа с 3:0 сета срещу Анди Мъри във финала на Откритото първенство на Австралия. В отделните части той надделя с 6:3, 6:4, 7:6 (13:11). Световният номер 1 бе перфектен в играта си и не остави много шансове на британеца, който в никакъв случай не игра слабо. Разбира се Мъри за пореден път бе твърде дефанзивен в играта си, особено в първия и втория сет и седеше далеч от основната линия. Едва в третата част, той заигра освободено и атакуващо, което по чудо не му донесе успех. Основната "слабост" на Федерер - неговият бекхенд, този път се превърна в най-силното му оръжие. Той бе много стабилен от този удар и на практика провали тактиката на шотландеца, който се стремеше да го затруднява именно в този компонент от играта.

 

Така Федерер стана едва петият човек в историята, печелилил четири пъти титлата от Australian Open. Роджър е и първият баща, след Андре Агаси, който триумфира в Шлема. От понеделник Федерер ще започне 268-ата си седмица начело на ранглистата. Само двама души имат повече от него - Пийт Сампрас с 286 и Иван Лендъл с 270.

 

"Роджър просто бе много по-добър от мен. Нека му е честита титлата. Иска ми се да не заплача като него през миналата година. Получих невероятна подкрепа от публиката и от моя щаб. Благодаря на всички", заяви вицешампионът Мъри със сълзи в очите.

 

"Анди изигра невероятен турнир. Сигурен съм, че скоро ще спечели своята титла в Шлема. Мисля че направих един от най-добрите си мачове и турнири като цяло. Всичко в Австралия ме предразполага да покажа най-добрата си игра. Благодаря на моя щаб, че ме приема такъв, какъвто съм, с всичките ми недостатъци. Догодина очаквам и моите дъщери на трибуните", заяви щастливият Федерер.

 

ГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА!

 

Първи сет - 6:3 за Федерер

Роджър Федерер нанесе първия удар във финала срещу Анди Мъри. Маестрото от Базел направи два пробива и като цяло бе по-стабилен за успеха с 6:3 след 47 минути игра.

Двубоят започна вихрено за Роджър. Той успя да спаси първия гейм от 0:30 с няколко добри серивиси. След това стигна до три точки за пробив, тъй като Мъри имаше проблеми със своя сервис. Реализирана бе една от тях и резултатът стана 2:0. След невероятна игра на шотландеца, той успя да върне пробива, спасявайки редица изключително трудни топки - 1:2.

При 2:2 Федерер даде на Мъри три нови точки за пробив. С два отлични аса обаче, световният номер 1 за пореден път се спаси и поведе с 3:2.

Като цяло бекхендът на Федерер бе на много високо ниво и това обърка плановете на Мъри, който се стремеше да го затруднява именно от тази страна и да продуцира възможно най-много грешки.

Федерер отново проби за 5:3 в негова полза. При 30:30 в подаването на Мъри, швейцарецът пласира великолепен бекхенд на линията, а при следващата точка и безпогрешен форхенд уинър.
 
Мъри от своя страна пласира едва 45% от своя първи сервис срещу 65% за опонента му, което се оказа ключово. Завършващите удари също бяха в полза на Федерер - 17 срещу 6.

Втори сет - 6:4 за Федерер

Още в третия гейм на втората част Федерер стигна до три точки за пробив, които нямаше проблем да превърне в преднина от 2:1. При 3:1 Роджър имаше две нови възможности за 4:1, но след отлични сервиси на Мъри, той успя да спаси подаването си - 2:3 гейма.

При 4:2, Федерер достигна до 40:0, но пак шотландецът показа невероятен сервис в тежките моменти. Той спаси общо четири точки за 5:2 и в крайна сметка стигна до 3:4.

 

Безпогрешен сервис на Федерер и той затвори и тази част с 6:4 без да допусне дори възможност за пробив в подаването му.

 

Трети сет - 7:6 за Федерер

 

Третата част започна с безпроблемни геймове за сервиращите до 3:2 за Мъри. Тогава шотландецът достигна до 40:0 при подаването на Федерер. Швейцарецът върна две точки, но при третата направи непростими грешки и така Мъри поведе с 4:2.

 

Мъри сервираше за 6:3, но даде две точки за пробив на Роджър. Федерер върна невероятни топки и реализира втората - 4:5.

 

При 5:5 Федерер бе много близо до пробив, стигна се до няколко изравнявания на по 40:40, но все пак шотландецът не се пропука - 6:5. Стигна се до тайбрек след страхотен гейм за Федерер.

 

В него Мъри бързо поведе с 3:1, но сякаш се пречупи и не издържа на напрежението. Той сбърка две топки и Федерер обърна до 4:3. Спадът на Мъри не продължи дълго и с три отлични отигравания той пак дръпна - 6:4 и два сетбола. При втората световният номер 5 имаше предимство, но направи невероятна грешка от форхенд - 6:6 точки. При 7:6 Мъри пропусна трети сетбол след сгрешено воле. Федерер пласира страхотен сервис и стигна до мачбол при 8:7, но не успя да го реализира. Едва след третия мачбол Роджър спечели с 13:11 точки.

 

 Роджър Федерер
Анди Мъри
Първи сервис % 74 от 112 = 66% 59 от 104 = 57%
Асове 11 10
Двойни грешки 2 4
Спечелени точки след първи сервис 53 от 74 = 72 % 41 от 59 = 69 %
Спечелени точки след втори сервис 23 от 38 = 61 % 23 от 45 = 51 %
Печеливши удари 46 29
Непредизвикани грешки 42 36
Възможности за пробив 4 от 12 = 33 % 2 от 8 = 25 %
Общо спечелени точки 116 100



Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини