Джокович: Медитация, йога и веган диета ми помогнаха по пътя към успеха



07-08-2019 11:02 | Tennis24.bg

Новак Джокович завоюва 16-тия си трофей от Големия шлем в исторически мач, в който успя да победи Роджър Федерер миналия месец. Тазгодишният победител на Уимбълдън говори пред сайта vice.com за промяната в начина си на живот, вследствие на която той променя играта си на корта.

Медитация, йога и веган диета са тайните оръжия, които помагат на Джокович по пътя към успеха.

Новак Джокович е добре известен с „предаността” си към екологично чистата храна. Тенисистът издаде книга за правилния начин на хранене и диетата си. Освен това той е собственик на веган ресторант "Eqvita" в Монако. Един от най-силните физически (и психически) играчи в тениса споделя как влиза във форма за корта.

Промяна на диетата

"Глутеновата ми непоносимост беше открита през 2010 г. Преди това дори не знаех какво е глутен. Също така премахнах и млечните продукти и рафинираната захар от диетата си, което може би е дори по-важно от глутена. И всичко това не само за да бъда по-добър тенисист през последните седем години, но и да бъде по-здрав и да се възстановявам по-бързо. Не казвам, че това е пътят за всеки един, но това е нещо, което е много важно за мен, неразделна част от кариерата ми, от моя живот.

"Не мога да ям пица, спагети, хляб. Много обичам тези храни, но се наложи да се откажа от тях. Когато започнах да спазвам този режим забелязах, че движенията ми са по-бързи и се чувствам физически отлично!"

Медитация и йога

"Практикувам медитация и йога, за да постигна оптимално състояние на ума. Тези занимания ми помагат да постигна спокойствие, щастие и радост. Всеки има своите начини да достигне до това състояние на съзнанието, в което си в добро настроение и изпитваш любов към себе си, към хората около теб, към планетата. Напоследък все повече се опитвам да се придържам към този вид подход и начин на мислене в живота."

Забравете страховете си

"Работя много усилено всеки ден, за да преодолея страховете си. Мисля, че страховете са най-големият враг на всички нас във всеки аспект на нашата същност, каквото и да правим, където и да сме. Ако се оставях страховете да ме завладеят, не бих могъл да постигна всичко това.”

Любов и положителни емоции

"Опитвам се да се съсредоточа върху положителните емоции, да живея със страст, да се радвам, вдъхновявам и да практикувам спорта, който обичам.

Придържам се всеки ден към следната мисъл: Фактът, че ми харесва просто да държа ракетата и да играя всеки ден на различен корт, а не само на централния корт от турнирите от Големия шлем, ми носи огромно вълнение и радост. Всички тези емоции ме движат напред. Така че трябваше да преоткрия тази вътрешна радост от мотивацията, от играта. И не само еуфорията от това дали печеля или губя даден турнир, но и да играя заради емоцията от самата игра.”

Ново измерение на съзнанието

"Бях благословен да стана баща преди почти три години. Животът ми на тенисист се промени коренно заради промените в личния ми живот. Влязох в едно ново измерение на съзнанието и приех себе си като нещо повече от тенисист. Бях се превърнал в баща. Сега, когато се прибера у дома, оставям ракетата настрани и се ангажирам със семейните задължения, които ми харесват много. Домашният уют ми носи чувство за спокойствие, помага ми да се възстановя по-бързо.”

Източник: vice.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини