Джогингът и пет други упражнения предотвратяват наддаването на тегло



08-08-2019 14:37 | Tennis24.bg

За хората, които са наследили гени, увеличаващи шанса им за наддаването на тегло, има надежда за поддържане му в здравословни граници. Изследване на учени от Националния университет в Тайван идентифицира типовете упражнения, които са особено ефективни в борбата с генетичните ефекти, допринасящи за затлъстяването.

Затлъстяването е огромно предизвикателство в световен мащаб, защото е резултат от взаимодействия между генетиката и начина на живот на човек. Лекарите често препоръчват упражнения, но не е ясно кой вид упражнение е най-доброто за ограничаване на напълняването при хора, склонни към затлъстяване.

Новото проучване изследва взаимодействията между генетиката на индивида и физическата активност. В него взимат участие 18 424 възрастни между 30 и 70 години от китайския град Хан. Изследователите разглеждат индивидуално всеки участник, като измерват индекс на телесна маса (ИТМ), процент телесни мазнини и съотношението между талия и бедра.

Изследователите откриват, че редовното бягане е най-добрият вид упражнение за овладяване на затлъстяването, според измерените показатели на всеки. Нещо повече, планинското катерене, ходенето, бързото ходене, някои видове танци и йога практиките също намаляват ИТМ при хора, предразположени към затлъстяване, докато колоезденето, плуването и стречинг упражненията не предотвратяват наддаването на тегло.

Като цяло, проучването предполага, че когато става дума за затлъстяване, ефектите на генетиката могат да бъдат намалени чрез няколко вида редовни упражнения. Предишни изследвания показват, че честата физическа активност притъпява генетичната предразположеност върху затлъстяването, но тези проучвания се фокусират само върху ИТМ.

Хапчета за отслабване вижте тук!

Проучването е публикувано на 1 август в списание PLOS Genetics.



Източник: medicalxpress.com, pixabay.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини