Най-великият на всички времена? Не е Федерер, нито Надал



09-08-2019 11:16 | Tennis24.bg

Тримата най-големи играчи в историята на тениса достигнаха заедно до полуфиналите на Уимбълдън през миналия месец. Направиха го също така и на "Ролан Гарос" няколко седмици по-рано. Казвал съм го и преди, ще го кажа отново: живеем в най-великата ера на тениса. Изобщо. 


Голямата тройка на тениса - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович - спечелиха 50 от последните 58 турнири от Големия шлем от 2005-та година насам. 


Бихте могли да кажете, че останалите играчи в тура не са били достатъчно добра конкуренция, но този аргумент не работи. Има много талантливи играчи, като Анди Мъри и Хуан Мартин дел Потро. Тази епоха не е слаба. Просто е доминирана от трима специални играчи.


Много пъти е казвано, че не е правилно да извеждаме един от тримата като най-великия на всички времена, когато живеем в ерата на най-великите. Всеки от тях дефинира величието със своя стил на игра и присъствието си на корта. И честно казано, най-лесният начин да го опиша е чрез аналогия, базирана на техния моден избор.


Следете мисълта ми.


Роджър Федерер, със своята изящна плетена жилетка, е може би един от най-грациозните спортисти на всички времена. Фино плетената жилетка показва зрялост и елегантност. Тя е символ на контрола и баланса, които швейцарската звезда демонстрира във всяко свое движение по корта, плаващ от един удар към следващия и почти винаги сдържащ емоциите си. Федерер държи рекорда за най-много титли от Големия шлем с изумителните 20 отличия. Той навърши 38 години тази седмица, което го превръща в един от най-възрастните играчи в тура, а същевременно е №3 в ранглистата.


Рафаел Надал и тениската без ръкави е една от най-емблематичните връзки в историята на тениса. Феновете на тениса знаят, че Надал премина през много модни фази, включително шорти с дължина почти до глезените. Но нищо не описва Надал повече от тениската без ръкави. Напълно противоположно на плетения пуловер, потникът на Надал е груб и първичен. Дори животински. Той олицетворява ненадмината свирепост и енергия на Надал. Нищо не вдига тълпата на крак така, както юмрука във въздуха и мощното VAMOS от Надал. Той има във витрината си 12 титли от "Ролан Гарос", практически превръщайки турнира в свой. Само шепа играчи имат 12 титли от Големия шлем, камо ли 12 от един и същ турнир.


Но Новак Джокович буквално разкъсва своята фланелка. Той унищожава тъкънта, която така перфектно е описала двамата предишни велики играчи. Той е нарушителят на групата, онзи който разтърси света на тениса със своята на пръв поглед нечуплива гъвкавост и не особено тихо поведение на корта. И притежава почти всяка една статистика, за да докаже, че е най-големият играч на всички времена. Той има всичко, освен феновете.


Наскоро Джокович подхрани идеята, че той може да бъде най-великият играч от Тримата големи с своята знаменита победа над Федерер на финала на Уимбълдън. Това беше най-дългият финал в турнира. Сърбинът не само спаси мачболи срещу Краля на тревата, но го стори докато публиката скандираше основно срещу него. Неговата психическа издръжливост е невероятна.


При 8:7 в петия сет, когато Федерер имаше точки за спечелване на мача, но завърши гейма като пробит, стана много ясно кого сега смятам за "най-великия на всички времена". 


Феновете на тениса винаги са обичали Федерер и Надал и тяхното съперничестно. Като цяло са по-малко влюбени в Джокович - което означава, че дискусията около избора на най-добрия от тримата е изкривена. Да, Федерер и Надал написаха история с онзи финал на Уимбълдън през 2008-ма година и оттогава насам съперничеството им е толкова прославено, че е единствено нещо, за което се говори, когато се случи да се срещнат. И честно казано - заслужава си цялото свръх внимание, днес повече от всякога, защото очаквахме поне един от тях да се отказал до този момент, но въпреки това ги видяхме да се срещнат на два полуфинала в Големия шлем в рамките на пет седмици. Но заради това пропускаме факта, че Джокович доминира над Голямата тройка и почти не разбрахме, че финалът на Уимбълдън от 2019 е новият финал от 2008-ма.


Джокович води както срещу Федерер, така и срещу Надал в преките двубои, съответно с 26:22 и 28:26. Той победи Федерер и на трите финала на Уимбълдън, на които се срещнаха и е губил от него на Уимбълдън само веднъж, на полуфинала през 2012-та година. Джокович, за разлика от Федерер, е човекът побеждавал някога Надал на "Ролан Гарос". Казано иначе - той е способен да побеждава Надал и Федерер на всяка настилка, включително на онези, на които те са най-доминиращи.


Приказката между Федерер и Надал продължи невероятно дълго, но бъдещето й е несигурно. Федерер, най-възрастният от тримата, е близо до края на кариерата си. Той може и да не се откаже скоро, но няма да играе толкова добре още много време. Надал е на 33 години, само две по-възрастен от Джокович, но е преследван от контузии непрекъснато. Всяка следваща контузия може и да означава край на кариерата му.


Реалността е, че Федерер и Надал са по пътя надолу. Джокович все още стабилно се изкачва към върха. 


Сърбинът е №1 в ранглистата, а разликата между него и втория в класацията Надал е по-голяма, отколкото между Надал и седмия Кей Нишикори. Ще мина доста време, преди някой изобщо да се доближи до детронирането на Джокович.


Ноле е само на две титли от Големия шлем от това да изравни Надал, който има 18 трофея и на 4 от Федерер. На 32-годишна възраст, той е най-младият от тримата и се намира в разцвета на силите си. Спечели две от трите титли от Шлема през настоящия сезон и четири от последните пет.

 
Нека си го кажем. Прозорецът пред Федерер за спечелването на още един трофея се затваря, а за Надал не може да се каже, че доминира на настилка, различна от клея. 


По една титла на годината и Джокович ще има 22 трофея от Големия шлем, докато навърши 38 години. Но с тази скорост и с несигурното ново поколение, той най-вероятно ще изпълни задачата по-рано.


Съжалявам за всички огромни фенове на Федерер и Надал, но това е реалността, пред която сме изправени. Ако сте някой, който е израснал идолизирайки Федерер и гледайки финала от 2008-ма година, боли ме да го кажа, но... Джокович е най-великият на всички времена в тениса. 

 

Daniela Schneider, usatoday.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини