Надал срещу Беретини в сблъсъка на поколенията



06-09-2019 13:50 | Станко Димов

В петък Рафаел Надал ще се изправи срещу Матео Беретини в в двубой на играчи от различни поколения, а залогът ще бъде участие на финала на US Open.

Надал, който спечели първия си двубой на ниво АТП като 15-годишен в родния си град Майорка през 2002 г., винаги е служел за вдъхновение за 23-годишния Беретини, за когото това ще бъде дебютно участие на полуфинал в турнир от Шлема.

След епичната си победа над Гаел Монфис на четвъртфиналите, Беретини си спомни как е гледал финала на турнира в Рим през 2005 г. между Надал и Гийермо Кориа, когато едва 8-годишен Матео е гледал мача на канал с анимационни филми.

„Спомняме си финала в Рим срещу Кориа. Даваха го на канал, на който се излъчват анимационни филми. Играха шест часа. Казах си: стига бе, искам да си гледам детските филмчета. Помня, че беше невероятен мач“.

„Мисля, че този двубой успя да запали мен и много от съучениците ми да следим тенис. Беше на безплатен канал и много от съучениците ми също го бяха гледали и на следващия ден го обсъждахме. Тогава им казах, че мечтая един ден да участвам в подобни срещи. И ето ме сега съм тук. Затова съм толкова щастлив“.

Финалът в Рим през 2005 г. беше само няколко седмици преди животът на Надал да се промени коренно със спечелването на първата си титла от „Ролан Гарос“. 14 години по-късно Матадора вече има 18 трофея от Големия шлем. Тази вечер Рафа ще излезе на мейджър полуфинал за 33-ти път (26 победи и 6 загуби).

В навечерието на двубоя с Беретини, Надал каза следното: „Беретини прави страхотен сезон. Той е на полуфиналите, записа няколко големи победи тук. Трябва да покажа най-доброто от себе си, както го направих срещу Диего Шварцман“.

От началото на турнира Беретини е записал 111 печеливши удара (66 аса). На четвъртфиналите той постигна най-голямата си победа в Шлема, налагайки се в 5 сета след 4 часа над Монфис.

От началото на турнира италианецът е останал на корта 15 часа и 23 минути, докато Надал само 9 часа и 43 минути. Испанецът изигра и мач по-малко, след като съперникът му във втория кръг Танаси Кокинакис не излезе на корта заради контузия.

Беретини, който миналата година отстъпи в Ню Йорк пред Денис Кудла в първия кръг, се наслаждава на паметен сезон. Той спечели титлите в Будапеща (победи на финала Краинович) и Щутгарт (победи на финала Оже-Алиасим). Освен това беше финалист в Мюнхен (загуби от Гарин). Беретини има общо 34 победи и 15 загуби през годината.

В резултат на представянето си на US Open, Беретини ще се изкачи до 9-ото място в годишната ранглиста Race To London.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини