Иван Лендъл: Единственият, който ме слуша вкъщи, е кучето



29-04-2011 18:46 | Николай Драгиев

През 80-те години на миналия век Иван Лендъл (51 г.) доминираше в световния тенис. Чехът, който през 1992 г. взе американско гражданство, бе наречен заради това Страшния Иван. Сега обаче той изцяло е под контрола на дъщерите си. Носителят на 8 титли от “Големият шлем” Лендъл разказа пред германския вестник “Билд” как живее.

- С какво се занимавате?

- Живея във Флорида. Играя голф и тенис.

- Голф? По време на участията ви в “Уимбълдън” се говореше, че имате алергия от тревата.


- Да, така е. С годините обаче тя намаля. Аз си позволявам и да вземам медикаменти по време на турнирите по голф. В тези, в които аз участвам, няма контрол за допинг.

- Положението ви вкъщи може да се нарече уникално...

- Имате предвид, че живея със съпругата си и петте ни дъщери? Много е весело. Понякога само не разбирам защо дадени неща се случват по определен начин. (Смее се.)

- Кой командва вкъщи?

- Жените са ми отпуснали правото винаги да мога да правя предложения.Всъщност обаче единственият, който ме слуша вкъщи, е моето куче Гънър.

- Не сте ли си пожелавали да имате и син?

- Разбира се. Днес обаче това вече не е важно.

- Какво знаят дъщерите ви за вашата кариера?

- Говоря с тях за нея само ако ме попитат. Смятам, че те могат да открият повече информация дори от това, което бих им разказал.

- Как се справят с прочутата ви фамилия?

- И я обичат, и не я обичат. Най-голямата ми дъщеря догодина ще завърши колеж и ме помоли да поразпитам тук-там за работа. По-рано тя мразеше това. Фамилията я постави под напрежение. Затова и престана да играе тенис. Когато беше на 8 г., постоянно я питаха дали ще стане толкова добра като мен.

- Как реагирахте, когато първата от дъщерите ви се появи с гадже?

- Спокойно. Казах на момчето: Аз съм Иван, а това тук е моето куче!

- Как се справят дъщерите ви с голфа?

- Първата ще се пробва да влезе в професионалния голф. Втората имаше проблеми с гърба и се наложи операция. Третата може да стане професионалистка, но не иска.

- Какви са хобитата ви?


- Пет пъти в седмицата карам по един час ролкови кънки. Навъртам горе-долу 20 км. Може още да подобря формата си и даувелича разстоянието с от 10 до 15 процента.

- Накрая да изясним доколко са истина няколко слуха, свързани с вас. Вярно ли е, че преди мач нарочно сте се взирали страшно в очите на съперника си?


- Глупости, но ми помагаше, ако противникът се страхуваше от мен.

- Вярно ли е, че сте започнали да се занимавате с тенис, защото майка ви е стояла неотлъчно отстрани на мрежата по време на тренировките?

- Не, нямам такива спомени. Знам, че била сложила допълнителна мрежа на количката, за да не падна. Това обаче е различно.

- Истина ли е, че никога не сте пили алкохол?

- Да. Всъщност веднъж пих и положението беше много лошо...

- Може ли малко подробности?

- Обещах на тогавашния си треньор, че ще пийна с него една бира, ако спечеля откритото първенство на Австралия. Когато след победата се прибрах в хотела тотално съсипан и с празен стомах, той, разбира се, вече беше пиян. Какво можех да му откажа? Всичко свърши с това, че столове летяха по прозорците. Нацелихме обаче само рамките.

- Вегетарианец ли сте?


- Не, и никога не съм бил. Пет пъти в седмицата ям стек. Това е част от моята диета. И преди да сте ме питали, ще ви кажа, че не съм добър шахматист, въпреки че така говорят.

Превод: 24chasa.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини