12 години по-късно - Ноле, Рафа и Роджър отново на върха



09-11-2019 09:58 | Николай Драганов

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович бяха поставени на първите три места в схемата, когато за първи път играха заедно на финалите на ATP през далечната вече 2007-ма година. 12 години по-късно, тримата отново повеждат схемата на заключителния турнир за най-добрите осем играчи през сезона. 


Роджър Федерер спечели титлата в онова издание на надпреварата. Швейцарецът излезе с две победи и една загуба от група с Николай Давиденко, Анди Родик и Фернандо Гонзалес.


Новак Джокович не успя да излезе от групата, след като допусна три поражения в мачовете си с Рафаел Надал, Давид Ферер и Ришар Гаске. Победител в тази група се оказа Ферер, който взе три победи, включително над Рафа, останал втори.
Това означаваше полуфинал между Надал и Федерер, спечелен от Маестрото с 6:4, 6:1 - една от 16-те победи на Федерер срещу Надал в 40 мача помежду им през годините. 


В другия полуфинал Ферер надви Анди Родик и така достигна eдинственият си финал в тази надпревара. Там обаче не успя да запише победа над Федерер, както няма да го стори до края на кариерата си - испанецът завърши със 17 загуби от 17 сблъсъка с Маестрото.

 
Федерер е играчът с най-много титли от турнира в Откритата ера - шест. Той е и най-възрастният шампион - рекорд, който датира още от 2011-та година, когато спечели трофея на 30-годишна възраст. Най-младият шампион е 19-годишният Джон Макенроу през 1978-ма. Логично Федерер държи рекорда и за най-много победи - 57. 


Актуалният носител на трофея от Лондон е Александър Зверев, който през миналата година успя да победи Новак Джокович на финала, а преди това и Роджър Федерер. Преди това шампион беше Григор Димитров, е преди него - Анди Мъри. В периода между 2012-та и 2015-та неизменно с трофея се прибираше у дома Новак Джокович. 


Залогът тази година за Ноле е и завръщане на върха в ранглистата, където беше изместен от Рафаел Надал. Испанецът води с около 600 точки на Джокович, но участието му и представянето му е под сериозна въпросителна заради физическото му състояние. 

 

Надпреварата този сезон започва в неделя, 10 ноември, с мачовете от група "Бьорн Борг", където са Джокович, Федерер, Беретини и Тийм. 

 

/на снимката - официалният плакат от 2007-ма година/

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини