Карлос Моя за Федерер: Най-великият не трябва да бъде отписван



05-05-2011 11:44 | Николай Драгиев

Бившият номер 1 в света Карлос Моя смята, че Рафаел Надал не е непобедим на клей. Според него вече не може да се говори за специалисти на дадена настилка, тъй като състезателите стават все по-комплексни.

"Няма такъв, който да е непобедим на дадена настилка. Ако попитате обаче играчите кой от тях ще спечели най-много точки на клей, те ще ви кажат, че ще е Рафа. В лош ден, при определени обстоятелства, всеки може да загуби един мач. Специалистите, които виждахме на определи кортове преди, вече не съществуват.

"Преди имаше играчи като Пийт Сампрас, Андре Агаси и Горан Иванишевич, които имаха предимство на много бързите настилки и тревата. Гуга Куертен пък имаше сериозни затруднения на твърдите кортове. Сега вече има играчи, които се справят много добре и на хард и на клей. Тези, които могат да доминират на всички настилки са на върха: Надал, Федерер и Джокович," анализира Карлос Моя.

Бившият номер 1 Моя се отказа през миналата година, след като не успя да се пребори с поредица травми. Той посъветва и да не бъде отписван Роджър Федерер, макар той вече да усеща последствията от годините.

"Не можеш да направиш нищо - когато остаряваш тялото губи сила," обясни Моя, според който Новак Джокович има сили да бъде №1.

"Случващото се с Федерер ми напомня за Сампрас. Когато всички мислеха, че спира с тениса, той спечели US Open. Най-великият играч в историята не може да бъде отписван. Надявам се Федерер да продължи да играе по най-добрия начин, защото играта му е удоволствие за наблюдаване. Надявам се да спечели още един турнир от "Големия Шлем". На Уимбълдън той има най-сериозни шансове. Когато се откаже, всички ние ще оценим колко велик е той и колко ще ни липсва," заявява още Моя.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини