Надал възкръсна срещу Федерер и достигна до финал (видео)



07-05-2011 19:54 | Станко Димов

Рафаел Надал и Роджър Федерер показаха нагледно защо са сред най-великите тенисисти в историята. Двамата изиграха страхотен двубой от полуфиналите в Мадрид, в който испанецът стигна до пълен обрат и след 5:7, 6:1, 6:3 заслужи мястото си на пети пореден финал.

 

Срещата на централния корт продължи повече от два часа и половина, а с успеха Рафа постигна 37-ма поредна победа на клей. Освен това световният номер 1 победи големия си съперник за 16-ти път от 24 срещи между двамата.


Двубоят започна изцяло по вкуса на световния номер 1, който проби още първия сервис-гейм на Федерер, след което безпроблемно поведе с 2:0. Като цяло в началните минути се забелязваше скованост в действията на швейцареца, който записа и доста непредизвикани грешки, в резултат на което закономерно изоставаше в резултата.

Изключително драматичен бе четвъртият гейм, в който Федерер получи 3 шанса да върне пробива. Близо 10-минутният гейм обаче в крайна сметка бе спечелен от Рафа, който след прецизно изиграно воле от бекхенд поведе с 3:1.


С течение на мача Федерер значително намали броя на непредизвиканите грешки и започна да натиска все повече подаването на испанския си съперник. Агресивната игра на швейцареца даде резултат и той върна пробива в 8-ия гейм, изравнявайки резултата – 4:4.

 

Изключително любопитни бяха и последните минутки на сета. При 5:5 Рафа стигна до преднина 0:40 и 3 поредни шанса за пробив. В този момент на помощ на Федерер се появи първият сервис, който не остави никакъв шанс на Надал. Пробив все пак имаше, но той бе в последния сервис-гейм на Надал, което донесе сета в полза на световния номер 3.


По безкрайно любопитен начин започна втората част. Рафа отново стартира с пробив, а решителната точка в гейма стана поле за динамика. Федерер се втурна с безсмислен спор със съдията на стола настоявайки, че топката на Рафа е била в аут. От повторенията обаче ясно се видя, че макар и с малко ударът на Надал е попаднал в целта.


Още в ответния гейм Федерер можеше да възстанови статуквото, но Рафа парира набега на съперника си и поведе с 2:0. Преди първата почивка в сета испанецът нанесе втория си удар, достигайки до нов пробив и аванс от 3:0.


Логично в този момент Надал получи допълнителна доза увереност и в крайна сметка не сгреши до края на сета, налагайки се с убедителното 6:1. В решителния трети сет първи до точка за пробив се добра Роджър Федерер. Рафа обаче издържа на напрежението и запази подаването си, повеждайки с 2:1.

 

В ответния гейм ролите се размениха, но с тази разлика, че световният номер 1 не пропусна да пробие и да поведе значително в резултата – 3:1. В следващите няколко минути изненади нямаше, за да се стигне до 5:3, когато Федерер получи своя шанс да върне пробив. Швейцарецът обаче допусна лесна грешка от ретур, след което Надал спечели гейма и мача.

Следващата седмица в Рим двамата големи шампиони отново могат да се срещнат на полуфинал.

В спора за титлата Надал ще играе с Новак Джокович. Двубоят е в неделя от 19,30 часа българско време.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини