За да спасим спортистите, трябва отлагане на Олимпийските игри



15-03-2020 13:07 | Tennis24.bg

Автор: Яна Касова, BGathletic.com

Организаторите на Олимпийските игри в Токио и Международният олимпийски комитет упорстват в решението да отложат състезанията под петте преплетени кръга, насрочени за периода между 24 юли и 9 август. Но спортистите от целия свят, които трябва да участват там, имат вече сериозни затруднения да водят адекватна подготовка.

В България почти навсякъде спортните съоръжения са затворени – стадиони, басейни, зали... Например, Националният стадион „Васил Левски” в София, който приема атлетите целогодишно. Тренировъчната дейност за деца в България е преустановена, поне би трябвало, ако треньорите са се съобразили със заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. И дано спортните педагози са взели мерки за ограничаване на епидемията на вируса, защото те би трябвало да са пример за дисциплина и самосъзнание.

Но преустановяването на тренировъчната дейност за мъже и жени не влиза в препоръките на правителството за ограничаване на заразата с COVID-19. Професионалните спортисти имат нужда от ежедневни тренировки, за да вървят по ясния и задължителен методически план за подготовка. Това е тяхната работа. А като се има предвид, че идват Олимпийски игри – върхът на четиригодишен период от подготовка, тренировките не би трябвало да се прекъсват. Но така пише в учебниците, където не е посочено какво се прави при световна пандемия от коронавирус. Но всеки знае, че и седмица без тренировки, е пагубно за цялостната подготовка.

Българските атлети тренират по парковете, но в месец, в който силовата работа е основна, няма къде да правят силова подготовка с тежести. И нарушават препоръките. Други са блокирани в държави от най-засегнатите от вируса и са изправени пред избор – да стоят далеч от дома, или да се приберат и 14-дневна карантина да ги откъсне на 100% от тренировъчна дейност. Други са преустановили вече подготовка, защото така смятат, че е правилно.

В Италия, Испания, Франция и много други световни държави проблемите са индентични – спортистите няма къде да тренират, защото базите са затворени. А и не малко от тях и не искат да тренират, за да ограничат излизането от дома си. Много световни спортни звезди призовават да си седим вкъщи, за да не помагаме на вируса да разраства влиянието си.

От друга страна все повече квалификационни турнири се отлагат, което също влияе негативно върху подготовката на проекто-олимпийците.  

И вече отлагането на Олимпийските игри става наложително, не заради това дали коронавирусът ще бушува по света и през юли, а защото спортистите няма да са преминали адекватна подготовка.

Промяната на датите на Игрите се изисква още защото:

- все още има държави, в които COVID-19 не върлува така яростно и се получава нечестно предимство, макар по непредвидени обстоятелства. Но в едни държави спортистите не тренират, защото трябва да стоят вкъщи, а в другия край на света конкурентите им водят подготовка под пълна пара.

- психологическото състояние на спортистите също не е за подценяване. Как ще тренираш адекватно, когато близките ти по няколко пъти на ден те питат как си и дали не си болен или самият ти се притесняваш как са близките ти в окото на бурята?

- ако треньорът ти е в рисковата група, а такива са голям процент от спортните специалисти, как ще изискваш от него да идва на твоята тренировка и да го подлагаш на сериозен риск живота му?! Да, живота му.

- спортните състезания са за публиката, нали? Но и спектакъла го няма, когато отсъстват главните действащи лица – атлетите. Колко тежи една титла, ако тя е спечелена само пред треньора ти и този на съперника ти? И какво ще бъдат Олимпийските игри, ако са без публика или с посредствени резултати или със стотици загубили шанс да участват в квалификации за Токио?

- за да се запази достойнството на олимпийците. Защото всички очакваме от тях да са на топ-ниво в Токио. Но ако те не го задоволят - ние няма да знаем колко дни са нарушили пътят им към японската столица, а спортната им гордост няма да им позволи да ги изброят пред нас. Нужно ли е те да изпадат в такава ситуация?

Не на последно място, Олимпийските игри трябва да се отложат, за да се успокоят спортистите -  за да не се чудят как да нарушават животоспасяващите ограничения в момента с вмъкване в някое скрито кътче за тренировка. А да знаят, че няма нужда да треперят за олимпийската си подготовка, която е изключително важна за тях, но не и повече от здравето им.

Отложете Олимпийските игри, за да могат да помислят спортистите и всички свързани с организацията на Токио 2020 за личното си здраве и това на околните!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини