Защо Федерер се нуждае от Надал



21-12-2009 19:19 | Станко Димов

"Би Би Си", февруари 2008 година

Ако Роджър Федерер постигне още две титли от „Големия шлем” и стане едноличен лидер с 15, той определено ще трябва да благодари на Рафаел Надал за това. Подобно твърдение след вчерашния финал на Australian Open, загубен от швейцареца, може да се смята за налудничаво. Федерер не успя да спечели 4-ата си титла от Мелбърн и продължава да изостава с един трофей от „Големия шлем” зад Пийт Сампрас.


Но колкото и да го боли, и да изпитва разочарования от загубата, дълбоко в себе си Федерер знае, че без Надал няма да е същото. В живота и в частност тениса, винаги е имало, и ще има съперничество. Такова в последните 20 години бе то между Сампрас и Андре Агаси, такова е и сега между Федерер и Надал. Испанецът вчера заяви: „Роджър, сигурен съм, че ще спечелиш 14-а си титла от „Големия шлем”. На всички стана ясно, че Рафа уважа своя голям съперник и му пожелава всичко най-добро. Но дали Роджър вече вярва в собствените си сили. Определено да, след като преди началото увери всички, че е способен на „Голям шлем” през този сезон. Вече това няма как да стане и Федерер ще трябва да преследва рекорда на Сампрас. Той е толкова близо и толкова далеч същевременно за швейцареца, тъй като едва ли някой се съмнява в триумфа на Надал на „Ролан Гарос”, а на „Уимбълдън” през миналата година испанецът вдигна трофея пред погледа на Федерер.


Всички говорят за рекорда на Сампрас и за това как Федерер е на титла от това да го подобри. На път е обаче това да стане от друг тенисист. Неговото име е Рафаел Надал. Наистина Рафа е доста далеч от постижението, но той е на 22 години, а вече има 6 титли от „Големия шлем”. Те обаче са постигнати на различни настилки, докато Федерер и Сампрас никога не са триумфирали на червените кортове в Париж.

Само времето ще покаже, дали Надал е способен на нещо подобно. Всички се питат, дали контузиите му няма да го накарат да се откаже след 3-4 години. Жаждата му за победа обаче може да се окаже решаваща и той да продължи да мачка своите съперници.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини