Джокович оцеля в невероятна драма, предстои мечтан финал



15-05-2011 00:21 | Николай Драгиев

Световните номер 1 и 2 Рафаел Надал и Новак Джокович ще се изправят за 27-и път един срещу друг. Това ще се случи по време на финалния двубой от "Мастърс 1000" в Рим. За да се стигне дотук Новак Джокович надви в изключителен стил Анди Мъри (№4) с 6:1, 3:6, 7:6(2), а преди това Надал се справи с Ришар Гаске със 7:5, 6:1.

Само за този сезон това ще бъде техният четвърти сблъсък. Джокович спечели предишните три финала срещу Надал и не само е фаворит, но има и психологическо предимство. Общо двамата състезатели са се срещали 26 пъти досега - Надал води с 16:10. От 1990 година насам това е първият случай, когато в "Мастърс 1000" сериите двама души играят четири финала помежду си в един сезон.

До двубоя за титлата Новак Джокович достигна след уникална драма с Анди Мъри в полуфиналите. В повторение на финала от Australian Open Джокович и Мъри показаха невероятен тенис, но в крайна сметка световният номер 2 надделя след три часа игра. Така Ноле има вече 38 поредни победи и не е усещал вкуса на поражението вече близо шест месеца.

Джокович стартира прекрасно срещата и веднага взе аванс от 2:0. Мъри върна пробива след гейм продължил 10 минути, но силите му стигнаха едва за спечелването този един-единствен отрязък от сета. Ноле пращаше печеливши удари от всички точки на корта, а в същото време Мъри допусна 16 непредизвикани грешки, което улесни сърбина. На всичкото отгоре британският състезател не спечели нито една точка след втори начален удар.

Храбрият шотландец изигра изключителен втори сет. Той започна да играе невероятно вариативно, а бекхендът му бе равностоен на този на Джокович. Мъри започна да печели по-дългите разигравания, а освен това замени непредизвиканите грешки от първия сет, с печеливши удари. Мъри проби за 4:2 и въпреки усилията на Джокович да изравни резултата, спечели втория сет с 6:3. В този момент Джокович загуби едва 9-и сет в 37-те си поредни победи от декември насам.

В третата част драмата бе пълна. Джокович поведе с 3:1, но последва зашеметяващ обрат в полза на Мъри. Той обърна до 4:3 с пробив, при това на нула. Шампионският дух на Джокович обаче отново се показа и той мигновено се върна в мача - 4:4. Мъри пак проби и това значеше, че сервира за мача. Въпреки че бе само на две точки от победата, той се провали в тази задача и се стигна до ново изравняване 5:5.

Логично се стигна до тайбрек. В него макар да бе видимо изтощен след 3 часа игра, Джокович игра по-стабилно и спечели със 7:2 точки. Сърбинът изрази изключително емоционално радостта си от успеха пред публиката в Рим, която скандираше името му.

Историята на съперничеството между Надал и Джокович познава подобна доминация на единия от двамата. Има един случай, когато Надал е печелил четири поредни мача срещу Ноле, докато сърбинът също вече е постигал своеобразен "хеттрик" срещу Рафа - през 2009 година.

Дори и при загуба Джокович ще се приближи максимално до Надал в ранглистата. Така битката за първото място на "Ролан Гарос" ще е ожесточена. През миналата година Надал спечели трофея в Париж, докато Джокович достигна едва четвъртфинал.

Финалният двубой между Новак Джокович и Рафаел Надал започва в 17,15 часа в неделя на централния корт от комплекса "Форо Италико". Той ще бъде предаван по TV Plus.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини