Сръбският гладиатор превзе и Рим (видео)



15-05-2011 21:42 | Николай Драгиев

Световният номер 2 Новак Джокович спечели 25-а титла в кариерата си след триумф "Мастърс 1000" в Рим. Той завоюва седмата си поредна титла през 2011 година след успех с 6:4, 6:4 над Рафаел Надал за над два часа игра. По този начин сърбинът вече има 39 поредни победи и е съвсем близо до това да оглави световната ранглиста.

С втория си пореден на клей и общо четвърти успех през 2011 година срещу Надал Джокович се превръща във фаворит за спечелването на предстоящия "Ролан Гарос". За да стане №1 Джокович ще се нуждае от финал в Париж, независимо дали Надал вземе титлата. Самият Надал ще загуби първото място при всички възможни варианти, ако не спечели "Ролан Гарос", дори и при загуба в 1-и кръг на Джокович.

Досега само един човек имаше четири поредни победи над Рафаел Надал. Това е Николай Давиденко. Така Джокович намали изоставането си от световния номер 1 до 11:16 в техните сблъсъци до момента. Още по-впечатляващо е, че Джокович отново успя да надиграе Надал в два сета, при това само 20 часа, след като игра три сета с Анди Мъри.

Двамата най-добри тенисисти в момента в света изиграха пореден двубой на изключително ниво. Разликата отново дойде от по-агресивния Джокович, който със своя вездесъщ бекхенд успя да изолира форхенда на Надал. Освен това сърбинът постигаше невероятни ъгли със своите удари, за които нямаше отговор дори Надал.

Първият сет бе изключително равностоен и напрегнат. Все пак при 4:3 в полза на Джокович, сърбинът успя да пробие и имаше сервиса, за да затвори сета. Надал обаче изигра изключителен гейм, в който показа невероятната си защита и върна интригата за 4:5. Джокович обаче отново вдигна нивото си на представяне и на свой ред пак проби - 6:4.

Вторият сет започна с пробив за Джокович, но той отново бе върнат бързо от световния номер 1. Двамата започнаха да печелят своите геймове лесно, продължавайки да вкарват предимно първи сервис. Равностойната игра продължи до 4:4, когато Джокович отново взе превес.

Той имаше труден гейм, който измъкна от 15:30 с няколко феноменални изпълнения. При 5:4 в своя полза Джокера стигна до 0:40 в подаването на Надал. Големият шампион от Майорка спаси трите мачбола, но при четвъртия нямаше какво да спре Джокович и той триумфално завърши мача в своя полза.

Така Джокович може да се бори на "Ролан Гарос" и за изравняването на вечния рекорд по най-много поредни победи. Той е притежание на Гийермо Вилас от 1977 година - 46 победи. За целта сърбинът трябва да играе финал на Откритото първенство на Франция.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини