Борис Бекер за Джокович и Надал



22-05-2011 01:03 | Николай Драгиев

Рафаел Надал определено изглежда объркан, сякаш това не се случва на него. Той има игрови план срещу Роджър Федерер, винаги е имал. Но срещу Новак Джокович той не притежава такъв.

Всяка предишна година Надал пристигаше в Париж за "Ролан Гарос" като фаворит, но тази година избирам Джокович.

И в двата случая, когато те се срещнаха на клей - в Мадрид и Рим, Надал игра погрешно срещу Джокович. Той остави Джокович да доминира в разиграванията, а Надал прекара срещите в тичане отляво надясно и отдясно наляво. Надал просто няма как да спечели срещу Джокович по този начин.

Ако все пак на Надал му се наложи да играе финал на "Ролан Гарос" срещу Джокович, то той трябва да се опита да доминира разиграванията, иначе пак ще загуби. Той трябва да отчете, че има нужда от по-различен игрови план, дори и на клей срещу Ноле.

Бях на фестивала в Кан тази седмица и в тази връзка Холивудският край на турнира за Джокович, би бил да спечели и да стане №1 едновременно. Това би бил перфектният начин да го стори, независимо че може да бъде на върха и без титлата. За тази цел му стига и само финал.

Ако все пак Джокович не си тръгне от Париж като номер 1, то това ще стане скоро. Вероятно в сезона на трева или при завръщането в САЩ през лятото. Всичко сякаш се нарежда за него.

Много хора в тениса си представяха, че Джокович ще стане номер 1 по някое време, тъй като винаги е имал качествата и таланта. Това се очакваше да стане в близко бъдеще и ето, че се случва.

Преди неговите проблеми бяха в психологически план - витаеше усещане, че той е нестабилен във важните моменти. Всичко това се промени с успеха на Сърбия за Купа "Дейвис" през декември. Това бе изключително емоционален момент за него. Цялата страна бе вперила поглед в мача със Сърбия в Белград. Имаше огромно напрежение върху плещите му, но той се справи и изглежда непобедим от този момент. Стабилността му е просто невероятна.

Не бях шокиран, че той спечели големите турнири през 2011 година като Australian Open или от това, че се справи с Надал и Федерер. Това, което ме изненада, е че триумфира на всеки един турнир, на който се появи. Той се превърна в доминиращата сила в мъжкия тенис.

Основното предимство на Надал спрямо Джокович в Париж е това, че се играе в 3 от 5 сета. Това ще бъде по-трудно изпитание за Джокович, тъй като Надал е физически малко по-здрав.

Въпреки това, аз продължавам да смятам, че Джокович е фаворит. Също и в това, че той ще напусне Париж като номер 1. Позицията в ранглистата е много показателна. Ако станеш номер 1, влизаше в историята. Тогава можеш да разказваш на своите деца и внуци, че си бил най-добър в своята професия. Много играчи имат добра седмица или две, а може и дори шест месеца, но трябва да си много постоянен, за да се изкачиш на върха. Това е нещо от съвсем различно, става въпрос за възможно най-високо ниво.

При жените Каролина Вожняцки е номер 1, но няма титла от "Големия Шлем" и това смущава обществеността. Като най-добър в света трябва да печелиш големите турнири. Подобно съмнение не може да съществува при мъжете и ако Джокович оглави ранглистата, всички ще се съгласят, че той заслужава това.

Впечатлен съм от Джокович, който се оказа много умен. Той не се хвърля да играе всяка седмица, а освен това пропусна турнира в Монте Карло. Той не чувства нужда да го прави, въпреки че е пред възможността да стане първият играч от седем години, изместил Федерер и Надал.

Самият Федерер остава позабравен. Никой не бива да забравя колко голям шампион е той, но Джокович и Надал задават ритъма на този сезон. На последните 4 "Мастърс 1000" турнира Джокович спечели тъкмо срещу Надал, а не Федерер. За Федерер реалността е тежка. Бих казал, че той е на 10% зад първите двама за момента, а 10% са голямо изоставане. Това е разликата между това да играеш полуфинал и финал на "Голям Шлем".

Харесвам начина, по който играе Федерер и сякаш той се наслаждава на играта. Вярвам че има сили за още 1-2 титли от "Големия Шлем". Но те няма да дойдат на клей. По-скоро на твърди кортове или трева.

В същото време бях впечатлен от начина, по който играе Анди Мъри на клей. Да стигне полуфинал в Монте Карло, след като не бе спечелил мач от Australian Open, бе страхотно завръщане. Мъри направи и силна седмица в Рим, оставайки на две точки от победа срещу Джокович на полуфинал.

Надявам се представянето на Джокович да бъде знак за Мъри. От няколко години Мъри и Джокович бяха номер 3 и 4 в ранглистата. Сега Джокович мина пред Надал и Федерер. Това трябва да покаже на Мъри, че е възможно и той трябва да спре да очаква да се случи чудо.

 

БОРИС БЕКЕР




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини