Надал спаси кожата след петсетов старт на „Ролан Гарос” (видео)



24-05-2011 19:04 | Станко Димов

Рафаел Надал започна с повече от трудна победа защитата на титлата си от „Ролан Гарос”. Рафа се нуждаеше от нетипичните за него 5 сета, за да пречупи съпротивата на 39-я в ранглистата Джон Иснър. След 4 часа тенис Надал се наложи с 6:4, 6:7 (2), 6:7 (2), 6:2, 6:4, разминавайки се със сензационно отпадане на старта в Париж.  Въпреки успеха 5-кратният шампион едва ли е доволен от показаното на корта.

 

На Надал му се наложи за първи път в кариерата си да играе 5 сета на „Ролан Гарос”, при това срещу състезател, който никога не се е славел като сериозен клей-корт специалист. Рафа ще трябва час по-скоро да забрави за днешния мач и да се концентрира към следващият си съперник, който ще бъде неговият сънародник Пабло Андухар, победил по-рано през деня Сантяго Хиралдо.


Началото на мача далеч не вещаеше подобен драматичен развой. „Традиционните” около 45 минути бяха достатъчни на Надал да спечели първия сет с 6:4, осъществявайки един единствен пробив. От своя страна Иснър не се държеше лошо, но действаше твърде плахо и логично отстъпваше от световния номер 1.


Надал стартира с пробив втория сет и по всички личеше, че е набрал скорост и няма да изпусне победата. В средата на сета обаче Иснър ненадейно върна пробива и видя, че испанецът не е непобедим, дори на любимата му червена настилка. В следващите няколко минути американецът играеше брилянтно, особено в сервис-геймовете си, където с редовни излизания на мрежата остави Надал без отговор. Логично се стигна до тайбрек, в който бруталният на моменти начален удар на Иснър пречупи шампиона – 1:1.


Третият сет на мача бе един от най-добрите в кариерата на Иснър. Световният номер 39 се държа като равен с равен с Надал, а на моменти с мощни изпълнения от форхенд и в близост до мрежата тотално отчайваше невярващия на очите си испанец. Все пак при 6:5 Рафа стигна до 2 последователни сетбол-а, които бяха парирани по отличен начин от началния удар на Иснър. След 12 гейма без пробив двамата отново играха тайбрек, който бе спечелен по категоричен начин от Иснър. Така, невероятно или не, американецът поведе в резултата с 2:1 сета и направи сериозна крачка към най-сензационната победа в турнири от Големия шлем от години насам.


Опрян до стената Надал започна силно четвъртата част и най-накрая стигна до пробив, с който поведе с 2:1. До края на сета Рафа още веднъж се справи с подаването на двуметровия си опонент, след което се наложи с 6:2.

По идентичен начин се разви и финалният пети сет. Рафа стигна до ранен пробив, с който поведе с 2:1 в резултата и показа, че няма да загуби защитата на титлата си още в първи кръг. В крайна сметка Рафа затвори сета с 6:4, с което подпечата мястото си във втори кръг.
 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини